Bevezető

Ez a cikk némileg eltér a megszokott tesztektől, mert egy olyan tabletet szeretnénk bemutatni nektek, amit hónapok óta sajátomként használok. Talán nem meglepő, hogy az eltelt évek során rengeteg táblagép megfordult a kezeim között. Nevesebbek és ismeretlen gyártóktól származó mindenféle méretű gép volt már nálam, a kezdetek 7 colos masináitól az óriási 12 colosig. Sokáig egy Lenovót nyúztam teljes megelégedettséggel, de aztán nem bírtam magammal, és mivel itthon már szinte minden a Xiaomitól van úgy gondoltam, hogy tablet terén sem teszek kivételt. Nagyon jó döntés volt!


Csomagolás és tartozékok

Amikor megérkezett meglepődtem, hogy milyen telefont hozott a futár, mivel emlékeim szerint ilyesmit nem rendeltem. Aztán kiderült, hogy a doboz becsapott, mert az átlagosnál kisebb méretű kartonban bizony a tábla volt. Persze a fedlap tetején lévő 4-es árulkodó volt, de valahogy nem kapcsoltam össze a dolgokat.

A csomagoláson belül sok érdekesség nincs, nem vagyunk elkényeztetve a tartozékok garmadával. A gép mellett mindössze egy Type-C kábel, egy töltőfej és a memóriakártya tálcájához használható tű kapott helyet. Végül is a használathoz ennyi elég is, amúgy is rendeltem hozzá egy hajtogatós tetejű mágneses tokot, aminek fedelét lehajtva kikapcsol a kijelző.


Külső

Azt szoktam mondani, hogy aki egy tabletet látott az mindet látta, és ez különösen igaz az Mi Pad 4-re. A gyártók általában próbálnak egy kis varianciát vinni a gépekbe, de ez a forma miatt kimerül abban, hogy például a bekapcsológomb recés, hogy a hátlap nem egy, hanem két különböző anyagból van, vagy a kamerát nem a megszokott helyre biggyesztik. A Xiaominál ezzel nem vacakoltak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ennél unalmasabb külsőt akkor sem tudnék kitalálni, ha pisztolyt szorítanának a fejemhez. Az egyetlen kicsi dizájnelem, hogy hátlap felső részén, a kamera mellett van egy fényesebb műanyag rész, aminek feladata nincs, talán csak a szétszerelésnél kaphat jelentőséget.

Az unalmas külső azonban, mint látni fogjátok egy erős hardvert rejt, és végül is ez a lényeg, nem?

A gombok, csatlakozók, kamerák és minden egyéb a megszokott helyen található. Az előlapi kamera a kijelző felett középen, a hátlapi a bal felső sarokban. Az alsó élen középen a Type-C aljzat, két oldalán a sztereó hangszórók rácsai. Jobb élen a bekapcsológomb és a hangerő szabályzó, a baloldalon pedig csak a memóriakártya tálcája. Létezik LTE verzió is, de mivel az úgysem támogatja a hazai B20 800 MHz-es LTE sávot ezért feleslegesnek ítéltem az LTE miatt drágább verzió beszerzését. A felső élen a mikrofon apró nyílása mellett örömmel fedezhetjük fel, hogy a 3,5-es Jack aljzat sem maradt le, így hagyományos vezetékes füleseket is használhatunk hozzá.

Ez a tablet nem keret nélküli, alul és felül nagyjából 1- míg oldalt félcentis a keret. Ahogy írtam a felső részen, ebben a sávban van az első kamera, aminek így bőven jut hely. A hátlap mattosított, ennek ellenére egy picit csúszós. Pozitívum, hogy az ujjlenyomatot nem gyűjti, igaz, ez tokban használva majdnem mindegy is.

A külső tehát, valljuk be, egy cseppet puritán. Az összeszerelés azonban Xiaomis, nem nyekereg, nem akar szétpattanni, tekergetni sem lehet, tényleg erős vázat kapott a masina. A gombok nem lötyögnek, az előlapi üveg illesztése pedig annyira precíz, hogy a keret és az üveg közé biztos nem jut be por, így tisztítgatni véletlenül sem kell.

 


Hardver és szoftver

Itt kezdődnek a jó dolgok! A gép központi egysége a Snapdragon 660, ami nyolc magjával mindenre elég kakaót képes biztosítani. Ez a proci került az új Xiaomi Note 7 telefonokba is, nem véletlenül, az egyik legjobb középkategóriás megoldás. Erős és takarékos is egyben, ami lényeges, hiszen egy tabletet sokszor viszünk magunkkal utazásra is, jó, ha nem kell naponta töltögetni. Ezt a célt szolgálja a beépített 6000 mAh kapacitású akkumulátor is, ami első hallásra nem tűnik túl nagynak, de használat közben hamar megváltozik a véleményünk.

Xiaomi Mi Pad 4 4G Phablet 8.0 inch MIUI 9 Snapdragon 660 Octa Core 4GB RAM 64GB eMMC ROM 5.0MP + 13.0MP Front Rear Cameras Dual WiFi- Gold

A gép többféle memória kiépítéssel is rendelkezik, én a kisebb, 3/32 GB-os verziót szereztem be, mert játszani keveset szoktam, inkább a netezés, a közösségi média és a filmnézés megy, ezekhez pedig a 3 GB untig elég. Megjegyzem a gép takarékosan bánik a memóriával, nagyon jó a memóriakezelés, így egyetlen egy alkalom sem volt, amikor akadást, döccenőt éreztem volna, és ez igaz a játékokra is.

Xiaomi Mi Pad 4 4G Phablet 8.0 inch MIUI 9 Snapdragon 660 Octa Core 4GB RAM 64GB eMMC ROM 5.0MP + 13.0MP Front Rear Cameras Dual WiFi- Gold

Kamerából tehát kettő van, ezek nem érnek fel egy csúcstelefon szintjéig, de ahogy a tesztképeken is látszik, azért a hátlapi 13 megapixeles darab sem vall szégyent. Az előlapi fényképező csak 5 megapixeles, de ez a videótelefonáláshoz, chathez és a 2D arcfelismeréshez és képernyőfeloldáshoz untig elég is.

Xiaomi Mi Pad 4 4G Phablet 8.0 inch MIUI 9 Snapdragon 660 Octa Core 4GB RAM 64GB eMMC ROM 5.0MP + 13.0MP Front Rear Cameras Dual WiFi- Gold

A kijelző ebben a gépben 8 colos, a felbontása pedig 1920 x 1200 pixel. IPS technológiára épül, de mint minden jó IPS panel ez is tökéletes. Kiváló színek, jó betekintésiszögek, jó kontraszt jellemzi, a feketék tényleg feketék. A háttérvilágítás ereje sem rossz, még napos időben is használható a gép, igaz, ilyenkor a színek már eléggé elhalványulnak. Ezen még az AMOLED sem tudna sokat segíteni, a túl sok fény nem tesz jót a kép minőségének.

Xiaomi Mi Pad 4 4G Phablet 8.0 inch MIUI 9 Snapdragon 660 Octa Core 4GB RAM 64GB eMMC ROM 5.0MP + 13.0MP Front Rear Cameras Dual WiFi- Gold

Az egyéb képességek terén is jók vagyunk, de azért egy pici hiányérzetem is van. A wifi a jelenleg elterjedtebbek közül a jobb, az n szabványt támogatja, kétcsatornás, így a régebbi 2,4- és az újabb 5 GHz-es hálózatokon is használható. Bluetoothból megkaptuk az ötös verziót, ami szintén örömteli, mert jócskán hozzátesz a takarékosságával az akkumulátoros üzemidőhöz. Ami fáj kicsit, hogy a GPS kimaradt. Nem igazán értem az okát, igaz, ritkán használnám, de abban a néhány esetben jól jönne.

Xiaomi Mi Pad 4 4G Phablet 8.0 inch MIUI 9 Snapdragon 660 Octa Core 4GB RAM 64GB eMMC ROM 5.0MP + 13.0MP Front Rear Cameras Dual WiFi- Gold

A gép hozzám még a MIUI 9-es verziójával érkezett, de időközben természetesen ez is frissült a tízre, hozva annak minden újítását, például az arc alapú kijelző feloldást is. A MIUI 10 tabletes verziója mutat némi eltérést a telefonokon található verzióhoz képest, de a lényeg, a tökéletes használhatóság itt is meg van, szóval még mindig imádom.

A Xiaomi Mi Pad 4-en is lefuttattam a szokásos teszteket, ezek eredményeit alább láthatjátok, kicsit lejjebb görgetve pedig megtaláljátok a hátlapi kamerával készült tesztképeket.

Teszteredmények

Xiaomi Mi Pad 4Teclast T20Chuwi Hi9 Pro
Processzor (SoC)Snapdragon 660MediaTek Helio X27MediaTek Helio X20
Tesztprogram 
AnTuTu Bench. 7.x141038 pont 115150 pont102746 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM63146/30549/
37730/7899 pont
47904/28158/31980/7108 pont46352/24302/
26722/5370 pont
Geekbench 4.x (single/multi/Compute)1631/5848/5806 pont1222/4695/
3560 pont
1724/4944/
3698 pont
PC Mark Work 2.06079 pont4167 pont4155 pont
PC Mark Computer Vision3358 pont2941 pont3036 pont
PC Mark Storage4802 pont3248 pont2054 pont
3DMark Sling shot/extreme opengl-Vulkan2045/1351/1288 pont1255/1052/819 pont977/724/728
3D Mark Ice Storm/extreme26676/MAX pont 16346/6627 pont13797/9428
3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan165386/322099 pont 53759/133657 pont 22271/112000

Használat, tapasztalatok

Röviden, tökéletes! Hosszabban? Úgy is az! Az a helyzet, hogy nagyon nehéz dolog érdekfeszítő, esetleg kicsit kikacsintós véleményt írni egy olyan dologról, ami tökéletes. A tökéletesben sajnos nincs semmi érdekes, egyszerűen csak az történik, hogy veszünk valamit, és pont azt kapjuk a pénzünkért, amit venni szerettünk volna.

A Xiaomi Mi Pad 4 pedig pont ilyen. Megnézed papíron mit tud, esetleg keresel a neten egy-két tesztet, hogy lásd, hogy teljesít a tesztprogramokban, aztán megveszed. Azt tudod, hogy Xiaomi, és mivel Xiaomi termékben eddig nem csalódtál reménykedsz benne, hogy ebben sem fogsz. És tényleg nem.

Nem az a tablet fogja a világot kifordítani a sarkaiból, nem kapunk tőle merész külsőt, nem kapunk csúcstelefonhoz mérhető sebességet, nincs AMOLED kijelző, nincs üveg alatti ujjlenyomatolvasó, sőt, ha már itt tartunk, semmilyen ujjlenyomatolvasó sincs rajta, amit tud, azt viszont tökéletesen tudja.

A wifi erős, megtalál minden hálózatot, sosem szakad le, gyors. A Bluetooth is ilyen, ha egyszer valamit megtalált, azt nem ereszti, és ha a rákapcsolt eszköz sem valami kendácsolt vacak, akkor tíz méteren belül tutira olyan lesz, mintha a tablet mellett lenne. A GPS gyorsan találna műholdakat, ha lenne benne, ez fáj kicsit még mindig. A gép sebessége tényleg mindenre elég, lehet játszani, ha úgy tetszik, azzal sem lesz gond. Nem melegszik. Normál használat mellett természetes, hogy nem, de nem melegszik tesztek vagy játékok alatt sem. A kijelző pazar, nyilván nem egy AMOLED pazarságával, de amit IPS-ből ki lehet hozni, azt itt kihozták. Az üzemidő pedig… Ahogy feljebb írtam, a 6000 mAh nem tűnik soknak, de ha Te is úgy használod a tableteket ahogy én, hogy néha megnézel rajta egy filmet, esetleg este olvasgatod rajta a kedvenc internetes lapjaidat, lájkolod az ismerőseid bejegyzéseit, akkor azt fogod észrevenni, hogy elment egy hét, és még mindig nem kellett töltőre dugnod. Aztán vége a második hétnek is, és jaj, már csak 15 százalékon áll az akkumulátor.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tartóssággal sem lesz gond, pedig ha valaki, akkor én nyúzom a gépeimet. A tablet mindig utazik velem, akár hova megyek. Igaz ez arra az esetre is, ha motoros túrára indulok, olyankor bizony sok ezer kilométert zötyög a forró hátsó dobozban. Még bírja, nem látszik nyoma se a kijelzőn, se máshol, hogy időnként szinte megfőzöm, teszi a dolgát, ahogy azt kell. Néha filmet nézek rajta, néha a másfél éves fiaim kaparintják meg, mondanom sem kell nem örülök neki, de aki nem pakol el maga után az így jár. Szerencsére a Xiaomi Mi Pad 4-nek ez meg sem kottyant, pedig már nem tudom a két kezemen megszámolni hányszor ejtették pofára, hányszor nyálazták teljesen össze. Nálunk így néz ki egy tartósteszt.


Összegzés

Mit lehet írni egy tökéletes tabletről? Hát nagyjából ennyit. Használod, gondtalanul, heteken, hónapokon át. Nincs egy megbotlás, és megtorpanás, egyetlen momentum sem, ami miatt elhúznád a szád, egyetlen pillanat sem, amikor azon gondolkozol, hogy ezt most vajon miért csinálta. Miért ment el egy pillanatra a kép, miért nem tudok kilépni a programból, és, miért mindig a legrosszabbkor merül le. Ha minden olyan tökéletes lenne, mint a Xiaomi táblagépe, akkor ez egy nagyon unalmas, ám nagyon rendezett világ lenne.

Természetesen, ahogy minden cikkünk végén, úgy most is mutatunk vásárlási lehetőséget, és ahogy szoktuk most is megkerestük a legjobb akciós ajánlatokat. A tabletek mindegyike Global ROM-mal rendelkezik, vagyis ezek már a soknyelvű, nem pedig a kínai verziók. A Xiaomi 4-es sorozatú táblagépéből nem csak 8- hanem 16 colos verzió is létezik, így aki a nagyobb képátlót szereti, az a fent bemutatott gépet nagyobb kijelzővel is megvásárolhatja a Plus utónévvel illetett variánst.

Xiaomi Mi Pad 4 3/32 GB – (179,99 dollár ~51 900 Ft) – Kupon nélküli akció

Xiaomi Mi Pad 4 4/64 GB – (254,99 dollár helyett 198,99 dollár ~54 800 Ft)
Kuponkód: BG0bb36b

Xiaomi Mi Pad 4 Plus 4/64 GB 10 colos verzió – (339,99 dollár helyett 274,99 dollár ~79 300 Ft)
Kuponkód: BG814C04

Vásárlásnál válasszátok a vám és ÁFA mentes EU Priority Line szállítást!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: