Kifejezetten a 130 dollár alatti mobilokba szánt processzort mutatott be a gyártó, ami minőségi előrelépést jelent ezeknél a telefonoknál.

Snapdragon215 00

A Qualcomm 200-as chipsorozata a kifejezetten belépőkategóriás eszközökre lett kitalálva, még 2014-ben. Ez a harmadik chip, amit a gyártó bemutat – tulajdonképpen a MediaTek ellen szánják, ők az egyeduralkodók ebben a kategóriában, de feljövőben van a Snapdragon is — köszönhetően ezeknek a fejlesztéseknek. Valljuk be, aki olcsó (60-130 $ közötti) telefont vesz, elég sok lemondásra kényszerül, de a mostani fejlesztéssel faraghat ebből, mivel az új chip támogatja a dupla kamerákat és a VoLTE (Voice over LTE) hívásokat is. Az elődhöz képest 50%-kal fürgébben teszi a dolgát, amit a 64 bites architektúrának köszönhet, valamint támogatja a 19,9:9-es képarányt, és a HD+ felbontást is, azaz a megjelenítő maximum 1560×720 pixeles lehet.

Snapdragon215 02

A processzor négy darab Cortex-A53 maggal működik, ezek órajele 1,3 GHz-es. Kamerából maximum 13 megapixeles szenzort képes kezelni – dupla kamera esetén ez 2 x 8 megapixel, míg mozgókép esetén már Full HD felbontásban képes rögzíteni a nyersanyagot. Javítottak az energiafelhasználáson, így hosszabb üzemidőre képes egy szusszal a telefon. Szerencsére itt nem álltak meg a mérnökök, a Snapdragon 215 támogatja a dual-SIM használatát, és mindkét kártya kezeli a VoLTE hívásokat, a letöltési sebességet 150 Mbps-ban maximalizálták, és talán a legnagyobb újítás, hogy támogatja az NFC chipeket is. A vezetéknélküli kommunikáció terén is előrelépés történt, így a Wi-Fi a/b/g/n/ac támogatást kapott, a Bluetooth pedig a 4.2-es szabványt kezeli.

A GPU sem maradt érintetlen, az Adreno 308 segíti a processzor munkáját. Ennek hála a grafikai megjelenítés 28%-kal gyorsult az elődhöz képest, az ígéretek szerint így már 10 óra folyamatos videólejátszásra is lehetőség nyílik.

Snapdragon215 01

A gyártók számára hamarosan rendelkezésre állnak az új SOC-ok, így remélhetőleg nemsokra már megvásárolhatók lesznek az ezzel szerelt okostelefonok.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: