A várakozásoknak megfelelően tegnap mutatta be a tajvani gyártó a legújabb, nemcsak játékosoknak szánt telefonját, ami rendkívüli lett.

ROG 01

Az Asus ROG (Republic of Game) elsősorban a számítástechnikából lehet ismerős, ott a gamer szekcióban játszik az almárka. Múlt évben mutatták be az első ROG telefont, most jött el az ideje a vérfrissítésnek. Ahogy arra számítani lehetett, egy nagyon erős (ha nem a legerősebb) mobilt mutatták be, semmibe nem tudunk belekötni. De lássuk is, mivel állunk szemben. A mobil méretei is meggyőzőek, a fizikai mérete 171 x 77,6 x 9,5 milliméter, a tömege 240g, ami már a nehézsúly teteje. Ennek is megvan az oka, egyik oldalról a fém test a magyarázat, a többire a későbbiekben kapunk választ. Itt már nem mondhatjuk, hogy a szokásos a felhozatal a csatlakozók és egyéb dolgok tekintetében.

ROG 02

A hangerő szabályozó- bekapcsoló gombok, de a SIM tálca is a megszokott helyen van, kapunk egy jack csatlakozót is, eddig minden rendben. Most jön az érdekesség, az USB Type C csatlakozó már nem a megszokott helyen – alul – található, hanem az oldalán a telefonnak, és egyből kettő is befigyel. Itt kapott helyet az AirTigger is – erről picit részletesebben lejebb írok majd. A duál USB-re azért van szükség, hogy a kiegészítők csatlakoztatása után maradjon szabad port a telefon töltésére is. A hátoldal nem a megszokott, itt is megfigyelhető, hogy nem egy „mezei” mobilt kapunk. Itt pihen a kamera, amely ugyan „csak” két egységből áll, de nem lesz rá panasz. Az elsődleges szenzor a Sony IMX586, ez 48 megapixeles felbontású (1/2.0, Quad Bayer érzékelő, f/1,79), lézeres távolságméréssel és PDAF-el felszerelt. A másodlagos modul egy ultraszéles látószögű, 13 megapixeles egység (f/2.4, 125 fokos látószög, fix fókusz) lett, természetesen LED villanóval.

ROG 04

Most nézzük az előlapot, ahol a 6,59″-os 1080 x 2340 pixel felbontású kijelző terül el, ennek a képfrissítési frekvenciája 120 Hz-es, 49 ms-os válaszidővel. Így 391ppi pixelsűrűséget kapunk, támogatja a 10 bites HDR-t, az ujjlenyomat olvasót is alátették, valamint a játékosokra gondolva notch mentes a készülék. Ez nem is baj, egy ilyen telefonnál nem lehet a minél vékonyabb kávákra hajtani, kell a hely, hogy megfogjuk a testet. Így a felső kávában csücsül a 24 megapixeles (f/2.2) előlapi kamera. Mikrofonból 4 került a mobilba, amik aktív zajszűréssel rendelkeznek, a hangszóró természetesen sztereó. A hardver többi elemét sem aprózta el a gyártó, így a meghajtásról a Snapdragon 855 Plus felel – erről itt írtunk mi is – jelenleg ez a legerősebb processzor a kínálatban. Mellé került 12 GB memória, ebből már nehéz lesz kifogyni, és 512 GB belső tárhely – ami UFS 3.0-as, így a játékok gyorsan töltődnek be, nem lesz semmilyen döccenés a használat alatt. Mindehhez persze megfelelő hűtés is dukál – ez a másik magyarázat a tömegre. Evidens, hogy folyadékhűtést használnak, amely állításuk szerint olyan hatékony, hogy komoly terhelés esetén sem melegszik fel addig, hogy a chipsetnek vissza kéne vennie az órajelet.

ROG 05

Ha mindez igaz, le a kalappal előttük, de egy ilyen hardvert azért táplálni is kell energiával, így kell egy combos akkumulátor. Nos, ebben sem fukarkodtak, a belsejébe belepréseltek egy 6000 mAh-s kapacitású egységet, ami természetesen támogatja a gyorstöltést, kereken 30 wattal. A többi komponens magától értetődik, így a dual-bandes Wi-Fi kezeli az a/b/g/n/ac szabványokat, a Bluetooth 5.0-ás, kapunk NFC-t, és a helymeghatározást az A-GPS, GLONASS, BDS műholdak segítik.

Az Asus ROG Phone II különlegességét azért nem(csak) a hardver jelenti, hanem a kiegészítők is. Az egyik legfontosabb a korábban is említett AirTigger egyből be is van építve a telefonba, ez a szenzorokból álló rész tulajdonképpen ultrahangos érzékelőket takar, amelyek a gamepadek hátsó „ravaszgombjait” emulálják. ez az első telefonban is megtalálhatóak voltak, de fejlesztettek rajtuk, így a felhasználók már pihentethetik rajtuk az ujjaikat játék közben, továbbá az oldalra húzásos gesztust is felismerik. A telefon emellett a szokásos egy helyett két vibramotort tartalmaz, ennek hála a fejlesztők jobb és kreatívabb force feedbacket tervezhetnek a játékaikhoz. Az egyéb  kiegészítők tekintetében van választék bőven, a telefonhoz csatlakoztathatunk egy ventilátoros hűtőt, dokkolóba helyezve monitorhoz és beviteli perifériákhoz csatlakoztathatjuk, valamint az oldalaira kontroller is kapcsolható a könnyebb játékvezérlésért. Tulajdonképpen ezt nem is muszáj csatlakoztatni, hiszen Bluetooth vagy WiFi kapcsolaton keresztül is kommunikálnak a mobillal. Van egy TwinView Dock nevű dokkoló, ami tartalmaz egy 5000 mAh-s telepet és egy ugyanolyan másik kijelzőt, mint amilyen a telefonban is van, így osztott képernyőn is lehet játszani.

ROG 06

Elmondható, hogy egy valódi „izomtelefont” mutatott be ismét az Asus, amely méltó a ROG vonalhoz minden tekintetben. Ez természetesen az árán is megmutatkozik majd, egyelőre nem tudni, milyen vastagon fogott az a bizonyos toll, de valahol 1000 euró környékére tippelik. Keserű szájízt csupán a QI töltés hiánya jelenthetne, de ekkora telep mellett hosszú idő lenne vezetékmentesen feltölteni a telepet, így talán nem is baj, hogy ez hiányzik belőle, minden mással elégedettek lehetünk. A telefon nemcsak a játékosoknak készült, tartalomfogyasztásra szintén tökéletes, a hardver egy jó darabig minden igényünket kiszolgálja majd.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve, mert amit mi nem találunk meg, olyan kupon nincs is!  Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: