Elsősorban a felépítése miatt érdekes a GPD megoldása.

gpd 5

Ezt azért igyekeztünk kihangsúlyozni az alcímben, mert a hardvertől annyira nem fogunk hanyatt esni. Az integrált SoC egy Celeron N4100, ami egy 14 nm-en gyártott egység. Négy maggal gazdálkodik, melyek órajele 1,10 GHz és 2,40 GHz között skálázódik. Erősnek nem mondható ez a CPU, de tipikus fogyasztása mindössze 4,8 watt. A rendszermemória mennyisége 8 GB, a háttértár szerepét pedig egy 128 GB-os M.2 SATA SSD tölti be (ezt a mai árakat figyelembe véve fillérekből tudjuk nagyobbra cserélni, ha kevésnek bizonyulna). Van kétsávos WiFi (AC), bluetooth 4.2, ethernet, USB 3.0 és microSD kártyanyílás is, de az RS-232 soros port sem hiányzik, ami vállalati szinten még mindig gyakran használatos. Összességében a hardver a felhasználási területhez van igazítva, amihez hosszú üzemidő, gazdag csatlakozókínálat és kis méret/tömeg szükségeltetik.

gpd 2

A GPD Mini ugyanis egy apró munkagép, 6 hüvelykes érintőkijelzővel (H-IPS), Gorilla Glass 4 üveggel, 1280×720 felbontással. A QWERTY billentyűzet háttérvilágítással is rendelkezik, természetesen van touchpad is. Az akkumulátor kapacitása 3100 mAh, amivel 6-8 órás üzemidő érhető el felhasználástól függően. A gép mérete ezekkel a paraméterekkel 153 × 113 × 23,5 mm, a tömege 440 gramm.

gpd 3

Bár a Celeron SoC nem feltétlenül indokolná, a PC aktív hűtést kapott. A burkolat sem a kommersz műanyag, hanem ütésálló ABS szintetikus, műgyanta bevonattal. A szoftveres oldalon sincs probléma, gyárilag jár mellé a Windows 10 Pro 64 bites változata,  de Ubuntu MATE 18.10-zel is használható.

gpd 4

A GPS Mini egy nyers erőben némileg kompromisszumos, ám a 8 GB RAM-nak és az M.2 SSD-nek köszönhetően egy kellemes rendszersebességet kínáló gép, ami a kompakt méretnek és a masszív burkolatnak köszönhetően sok területen bevethető.

gpd cooling

Megszokhattuk már, hogy az egyediségnek gyakran ára van, olcsónak a GPS Mini sem nevezhető, de az eladási mutatók azt bizonyítják, hogy kategórián belül ez még így is egy jó ajánlatnak számít. Amennyiben te is tudnád kamatoztatni a jellemzőit, a TomTop weboldalán beszerezheted. Ára jelenleg 414 dollár, de ezt a GPDMICPL kuponkóddal egészen 382 dollárig csökkenthetjük, ami mostani árfolyamon körülbelül 110.000 forintot jelent,  A vám- és ÁFA-mentes szállítást biztosító Duty Free shipping ingyenes!

gpd 1

A termék megvásárlásához kattints ide:

GPD MicroPC Micro PC Pocket Mini laptop PC


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban! Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek, akár új bejegyzést írva!

Vásárlási segédlet: