A Bluetooth-ért felelős szabványügyi szervezet bejelentette az LE Audio és az LC3 kodekeket, amikkel jobb hangzás lesz elérhető.

BT LE 01

Egyre fontosabb szerepet kap az életünkben a Bluetooth – ebből is az audio része, azaz a hangátvitel. A régóta megszokott (és sokak által szeretett) jack csatlakozó kikopik a telefonokból, és a legjobb alternatíva a vezeték-nélküli hangátvitel. Eddig sem volt gond vele, a Bluetooth SIG eddig az SBC-t kínálta, ami használható volt, persze más gyártók megoldásaihoz képest (a Qualcomm-féle AptX és AptX HD, Sony-féle LDAC) labdába sem rúghatott. A szervezet most sem a hangminőség javítását tűzte ki célul, hanem az egyszerűbb használatot – és a technológia szélesebb körben történő használatát – szeretné elérni.

BT LE 02

Az LE Audio átviteli szabványnak, és a hozzá kapcsolódó LC3 kodeknek köszönhetően a hangminőség a most elterjedtebb SBC-hez képest javulni fog. Emellett optimálisabb tömörítési és kicsomagolási metódust ígérnek, valamint az adatátvitel késleltetése is borítékolható. A további előnyök egyike, hogy – a kompatibilis eszközök – egy forrásra akár több száz eszköz is csatlakoztatható lesz, illetve az energiahatékonyság is nőni fog. Legvégül maga a hang „útja” is megváltozik az LE-vel. A mostani – TWS – megoldással, ha zenét hallgatunk, akkor a forrás eszköztől a digitális jel az egyik fülhallgatóig eljut, ami ezután továbbítja a másik fülhallgató felé a sztereó zene rá eső csatornáját. Az új szabványnál viszont már a forrás fogja szétosztani a megfelelő csatornákat.

BT LE 03

Így a Bluetooth audio része kettészakad, az LE Audio bevezetésével a mostani SBC-t Classic Audionak fogják hívni, így egyértelműbb lesz, hogy melyik technológiát használják az egyes eszközök. Az egész szabvány már elkészült, sőt, a gyártók tesztelhetik is, de a kész termékek várhatóan csak az év végén – jövő év elején jelennek majd meg.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: