Ezzel a programmal egy nagy rivális alkalmazását mutatom be, ami egyre hasznosabb lehet a mindennapokban.

Csatolttelefon 01

Réges-régen írtam már erről a programról, amely ezen a linken olvasható. Akkoriban még csak a bétatesztek folytak, majd megjelent a végleges verzió. Ennek is van már bő fél éve, azonban most jutott ismét eszembe, hogy bemutassam nektek a Microsoft által kiadott kis hasznos alkalmazást, mivel egyre okosabb lett az idők során. Ez a program tulajdonképpen nem más, mint a számítógép/laptop összekötése a telefonnal – vezeték nélkül. Tudom, ezer és egy ilyen program létezik, viszont én szeretem minél kevesebb cégnek kiadni a személyes dolgaimat. Így kézenfekvő, hogy annak a két nagyvállalatnak a programjait használom, akik már így is eleget tudnak rólam, és nem kell kétes hátterű programokat használni.

Csatolttelefon 02

Miután a Microsoft saját mobil operációs rendszere elbukott, rájöttek, hogy az Androidban van a jövő egyik kulcsa. El is kezdtek programokat gyártani a zöld robotos rendszerre, ennek egyik legjobb példája a címben is említett, Csatolt telefon (Your Phone Companion) alkalmazás. Ezzel tulajdonképpen vezeték nélkül tudjuk (részben) használni a mobiltelefonunkat. Ehhez nem kell más, mint egy Androidos mobil, amely minimum 7-es verziójú (Oreo) operációs rendszert futtat, valamint egy Windows 10-et (17134.0) futtató számítógép. Ha ezek adottak, csak le kell tölteni a Microsoft Store-ból a számítógépre, valamint a telefonra a Play Áruházból a kis programot, és mindkettőre bejelentkezni ugyanazzal a Microsoft fiókunkkal. Amint egy hálózatra csatlakoznak, összepárosíthatjuk őket, és indulhat a móka. Mindkét eszközön el kell indítani a szoftvert, majd megkerestetni egymással őket, ami pillanatok műve. A telefonos appal nem is igazán lesz dolgunk – nekem automatikusan fut a háttérben – és a számítógépen is csendben fut, amíg nem akarunk vele bármit is kezdeni. Mint említettem, a telefonunkon semmi extrát nem veszünk majd észre, talán egy dolgot kivéve. Azt, hogy néhány programban (pl. a böngészőbe, vagy a YouTube-on) a menüt előcsalogatva – a Megosztás pont alatt – a „Folytatás PC-n” opció is elérhető lett. Amennyiben ezt választjuk, akkor megkérdezi, melyik eszközre szeretnénk küldeni (csak azokkal megy, amelyeken ugyanazzal az MS fiókkal vagyunk bejelentkezve), és kiválasztva azt az Edge böngészőben megjelenik a weboldal. Itt jegyezném meg, hogy az új Edge böngésző már a Google Chrome motorját használja. Nos, ennyi kitérő után térjünk rá magára a programra, azaz a számítógépen futó verziójára.

A program eléggé egyszerű, viszont hasznos tulajdonságai vannak. Elindítva a bal oldalon a telefonunk piktogramja jelenik meg – a háttérképpel együtt – alatta pedig a (jelenleg ennyi) négy elérhető funkció. Vegyük is őket sorba, melyik mire jó, bár a nevük alapján nem tartogatnak sok újdonságot.

Csatolttelefon 03

Fényképek

Ez tulajdonképpen a galéria, ahol megnézhetjük a telefonnal készült fényképeinket. Jelenleg az utolsó 25 képet tudja megjeleníteni – remélem a későbbiekben ez még nőni fog. Dupla kattintással nagyobb nézetben láthatjuk őket, illetve pár műveletet is el tudunk végezni, amennyiben ezt szeretnénk. Megnyithatjuk a gyárilag beállított képnézegetővel, másolhatjuk, menthetjük a számítógépre, esetleg megoszthatjuk a képet. Jelenleg nem sokat kínál, ezt a funkciót nem igazán használom, azonban mint mondtam, folyamatosan fejlesztik a programozók, várom miket fog még tudni.

Csatolttelefon 04

Üzenetek

Ez már egy fokkal izgalmasabb – és hasznosabb funkció. Itt jelennek meg a kapott SMS-ek, illetve innen küldhetünk is. Mennyivel egyszerűbb egy hagyományos fizikai billentyűzeten pötyögni, mint a virtuális klaviatúrán. Ezt a funkciót jobban használom, bár nem vagyok egy SMS mágus, illetve az is zavar (kissé), hogy a kapott üzenetekből (nekem) csak az utolsó kettőt mutatja, abból is az utolsó pár beszélgetést. Az SMS írás viszont príma, nem kell tudni fejből a telefonszámát senkinek (nem is tudom), elég elkezdeni begépelni a nevet, azonnal felkínálja a lehetőségeket. Utána már csak az üzenet tárgyát kell elküldeni, és mehet az üzenet. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a szolgáltató ugyanúgy számlázza ezeket, mintha a telefonról küldenénk – tulajdonképpen arról küldjük. A régi motorosok még talán emlékeznek azokra a honlapokra, ahonnan ingyen SMS-t küldhettünk ismerőseinknek, a végén kellett a reklámot „eltűrni”…

Csatolttelefon 05

Értesítések

Ebben a részben a telefon push üzenetei jelennek meg, amiket könnyen elolvashatunk, megválaszolhatunk, vagy éppen törölhetünk, amihez éppen kedvünk szottyan.

Csatolttelefon 06

Hívások

Ez a legutolsó, a legújabb, és egyben a legizgalmasabb szolgáltatás – amit egy jó ideje várok már. Amennyiben a laptopban/számítógépben van Bluetooth, akkor a gépünkről kezdeményezhetünk/fogadhatunk hívásokat. Ehhez érdemes engedélyezni (mobilon) a programnak a névjegyzékünkhöz való hozzáférést, és máris telefonná avanzsál a gépünk. Számítógép esetén mikrofon is kell hozzá, a laptopokba alapból van beépítve. Ebben a menüpontban középen a híváslistánk található, míg jobb oldalt felül kereshetünk a névjegyzékünkben, míg alatta a nyomógombok találhatóak, és a híváskezdeményező gomb. Ennek a funkciónak egy apró hátránya van csupán, mégpedig az, hogy a telefonnak – legyen bárhol a lakásban – a Bluetooth hatótávján belül kell lennie. Csupán ekkor érhető el ez a funkció. De így, ha például a gépen dolgozunk, a mobilunk a szoba másik végében van, nem kell felállnunk azt megkeresni, elég a számítógépen fogadni a hívást, amit kényelmesen lebonyolíthatunk.

Csatolttelefon 07

Nos, ennyi lett volna a “Csatolt telefon” alkalmazás bemutatása a Microsofttól. Nem egy funkciókkal teletűzdelt programról beszélünk, azonban arra, amire kitalálták nagyon jó. Ha nincs kéznél a mobil, és épp a gépünkön dolgozunk, akkor nem kell a munkát félbehagyni, csupán pár kattintás, és írhatjuk/olvashatjuk az SMS-t, amit kaptunk, vagy kezdeményezhetünk/fogadhatunk hívást. Ami nagyon tetszik benne, hogy a redmondi vállalat nemcsak a saját feje után megy a fejlesztésben – mert folyamatosan csiszolják a programot – hanem várja a felhasználók visszajelzéseit, ötleteit, milyen funkciókat szeretnének látni bennne. Remélem hamarosan megoldják, hogy az összes SMS-t láthassam a gépemen, illetve a galériám is teljes valójában visszanézhető legyen a programon keresztül. Egy szó mint száz, ha a gépen Windows 10 fut, a mobilon pedig minimum Android 7, ez a program nagyon hasznos lehet mindenkinek, én csak ajánlani tudom.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: