A kaliforniai vállalat online játékplatformja már elérhető kis hazánkból is trükközések nélkül.

Az elmúlt időszak trendje azt mutatja, hogy a nagy cégek máshogy képzelik el a szórakoztatásunkat a jövőben, mint azt eddig megszokhattuk. A játékgyártók is megjelentek az online piacon, és saját platformokkal rukkoltak elő, ahol egy helyen megtaláljuk a kínálatukat. Ez ugyan nem rossz megoldás, azonban van egy hátránya. Akik szeretnek játszani, biztosan nem csak egy kiadó címeivel mulatják az időt, néha (sokszor?) elcsábítja őket egy-egy másik cím is a kikapcsolódás tekintetében. Erre ugyan nem most jöttek rá, és már nem egy platform elérhető, ahol összegyűjtik a játékokat –mint például a Stadia, de ez itthon egyelőre nem elérhető. Ezen szolgáltatások nagy előnye, hogy nem csak egy-egy kiadó címeit találjuk meg, hanem több játékfejlesztő portékái közül válogathatunk. Erre jó példa az NVidia GeForce NOW, amely kis hazánkban is elérhető, és akár ingyen is használható, persze megkötésekkel.

De miért is éri meg nekünk ezt a szolgáltatást használni? Nos, több okot is tudok rá mondani. Először is nem kell megvennünk a játékot, másodszor nem kell irdatlan összegeket gamer konfigra költeni, majd folyton frissíteni a hardverelemeket. Néha jómagam is elcsábulok, és egy kis játékkal tölteném el – kevéske – szabadidőmet. Mindez szép és jó, de nem akarok súlyos összegeket egy játékért kiadni, illetve öregecske laptopom sem igazán vinné a friss címeket, bármennyire is győzködőm, hogy elbírná még ezt. Tudom, létezik a torrent a játékok beszerzésére, azonban ez eléggé aggályos út. Egyrészt illegális, másrészt a törések ki tudja, kiket engednek be a gépemre/hálózatomra, amit nem igazán szeretnék. Harmadrészt a gyártók felé is eléggé etikátlan, a fejlesztők nem kevés munkaóráját venném vele semmisnek, amit nem szeretnék – magam is alkotok produktumokat (nem vagyunk egy szinten természetesen), de én sem örülnék, ha más élvezné munkám gyümölcsét nem legális módon. És akkor itt jön képbe a videokártyáiról ismert vállalat platformja, ami segítő kezet nyújthat nekünk a legális szórakozáshoz. Itt a játékok nem a saját gépünkön futnak, hanem egy távoli, kellően erős szerveren, a keretprogram csak a kapcsolatért felel – küldi a képet és a hangot, és továbbítja a parancsokat. Persze itt sem fenékig tejfel az élet (szórakozás), erre mindjárt kitérek majd.

Először is le kell tölteni a kívánt gépre az alkalmazást. Ezt megteheted innen, amennyiben asztali gépről használnád a szolgáltatást. Természetesen telefonra/tabletre is beszerezheted a Google Play-ről, de itt egyből felhívnám a figyelmet egy „kis” apróságra. A játékokhoz erősen ajánlott (szinte kötelező) egy kontroller, anélkül még az programban is nehézkes a navigálás, a játékélmény pedig…szörnyű. Én nagyjából két perc után töröltem a telefonról az alkalmazást, annyira nem optimalizált az érintő kijelzőre. Ha felraktuk gépünkre a programot, természetesen regisztrálnunk kell magunkat a NOW-ba, ha esetleg nem lenne hozzá accountunk. Alapból ingyenes a tagság, ami ugye megkötésekkel jár. Például csak egy órát lehet játszani egyhuzamban, illetve normál hozzáférést biztosít. Az első rész nem szorul magyarázatra, ha letelt az egy órás limit, kidobnak, és újra be kell lépni. A második rész kissé érdekesebb, lássuk mit is takar. Jó pár cím elérhető a kínálatban, de ezekkel csak bizonyos számú ember játszhat. Így előfordul, hogy „sorban kell állni”, ha éppen valamelyik játékkal játszani szeretnénk, ki kell várni a sorunkat. Amennyiben ezeket a megkötéseket szeretnénk elkerülni, úgy egy kisebb összeget áldozhatunk a gondtalan(abb) játékélményért. Ha kifizetjük az 5,49 eurós (~1800 Ft) havi előfizetést, akkor az egy órás időlimitet megnövelik 4 órára, illetve prioritást kapunk a játékok hozzáférésénél, valamint 90 napos próbaidőszak is jár. Ha ezekkel megvagyunk, jöhet az érdemi rész. Én asztali gépen (laptopon) teszteltem a dolgokat, így erről tudok első körben véleményt mondani. A programban a játékgyűjtemény jelenleg 92 címet tartalmaz, gondolom ez a szám a későbbiekben növekedni fog – bár az Activision Blizzard! nemrég vette ki a címeit innen. A kínálat elég széles, a szimulátortól az arcade-on át az FPS-ig megtalálunk mindent. Kedvcsinálónak csak pár elérhető címet említenék, úgymint a World of Tanks, Destiny 2, GRIP: Combat Racing, V-Rally 4, vagy a Fortnite.

Én az ingyenes accountot használom, így volt, amikor nem lehetett játszani egy címmel sem, amelyik tetszett volna, annyian álltak sorban. De ha sikerül bejutni, akkor kezdődhet a szórakozás. Ehhez mindenképpen gyors internet ajánlott, nekem a közel 84/94 Mbps-os netemhez is azt írta, hogy akadozni fog a játékmenet. Így a mobilnet (ha arról használnánk) igencsak felejtős, nemcsak a sebesség miatt, hanem az adatforgalom is hamar nullázódhat. Korlátlan adatmennyiség esetén is előfordulhat, hogy a szolgáltató letiltja, bár ezt ugye meg sem próbáltam. Nos, ha kiválasztottuk a játékot, amivel szeretnénk elütni az időt, a kiadó is kér egy regisztrációt a saját platformjára – ami kissé zavaró, de ugye az adataink pénzt érnek. Ezt meg kell tenni, így, ha több játékkal játszunk, és mindegyiknek más a gyártója, szép kis gyűjteményt tudunk létrehozni regisztrációkból – de valamit valamiért. Amennyiben megtetszik egy játék, rákattintva kapunk róla egy kis ismertetőt, pár képet, hogy el tudjuk dönteni, szeretnénk-e használni.

Maga a kiszolgálóprogram nagyon egyszerű, a felépítése logikus. Felül található a menüsor, ahol címekre kereshetünk, illetve itt találjuk a beállításokat, küldhetünk visszajelzést, illetve a saját profilunkat kezelhetjük. A beállítások menüben lehetőségünk van kiszolgálóhelyet választani, hogy melyik szerverhez kapcsolódjunk a játék során, illetve a streamelés minősége is állítható. Utóbbit én kiegyensúlyozott módban hagytam, de választhatunk az addattakarékos, a versengő, illetve egyedi beállításokkal is. Egy percre visszakanyarodnék a kiszolgálóhelyhez, ez ugyanis alapból az Automatikusra van állítva. Azt hittem, hogy ez úgy jó, ahogy van – bízok a fejlesztőkben – de kiderült esetemben ez hátrány. Egy játékot sem tudtam elindítani, vagy nem tudtam a szerverhez kapcsolódni, vagy annyian vártak, hogy órákba telt volna, hogy egyáltalán kipróbáljam a játékot. Ezért úgy döntöttem, megyek a magam fejem után. Amint átállítottam kézzel a szervert EU Central 2-t esetemben – és újraindítottam a programot – láss csodát, ment minden, mint a karikacsapás.

A teszt kedvéért jómagam a War Thunder nevű játékot próbáltam ki. Anno hasonlókkal játszottam megboldogult fiatalkoromban, így a nosztalgia kedvéért választottam ezt a címet. Plusz mindig is szerettem a repülős/második világháborús játékokat is. Nem fogom a gémet bemutatni, ugye mindegyik esetében más és más a cél, és nem is konkrétan erről a játékról szól ez a kis írás. Mint mondtam, nem kell erős konfig a futtatáshoz, én egy i3-as procival szerelt, 8 GB memóriás, GeForce 820M (2 GB) videókártyás laptopon használtam. Ugyan minden indulásnál kiírja, hogy akadozik a kapcsolat, azonban a játékba belépve ezt nem igazán tapasztaltam. Csak nagyon ritkán, és kis mértékben volt szaggatás, vagy kissé késői reakció a parancsokra, de ez simán belefért, nem ment az élmény rovására. A grafika ugyan nem volt a legszebb, de mivel nem hardcore játékos vagyok, nekem tetszett. Egyedül akkor lett zavaró, ha ráközelítettem a célpontra, eléggé pixelesnek tűntek. Persze az említett cím még 2013-ban jelent meg, így a grafika nem annyira jó, mint egy mai játék esetében, mégsincs okom panaszkodni rá. Természetesen a játékmenetünket menti a szerver, így a megszerzett javak a következő induláskor megmaradnak. Amennyiben gépen használjuk a platformot, a billentyűzet – egér kombó bőven elegendő a vezérléshez, de természetesen kontroller is használható – mobil esetében pedig – mint említettem – „kötelező” darab.

Így a végén, összegezve mindent azt kell mondanom, hogy jól összerakta az NVidia a saját kis platformját. Az ingyenes accounttal is meg lehet elégedni, amennyiben csak néha-néha játszanánk egy kicsit kikapcsolódás céljából. Nem kell megvenni semmit, csak az otthoni net legyen elég gyors a játékok zökkenőmentes futtatásához. Eredetileg csak a tesztelés miatt vágtam bele, de most úgy érzem, marad a gépemen a program. Ha néha ki akarok kapcsolódni, jól fog jönni, és el tudom ütni az időt velük. Remélhetőleg a későbbiekben több játék is elérhető lesz, így mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző címet. Bátran ajánlom mindenkinek, akik szeretnének alkalomadtán lazítani, és nem akarnak (sok) pénzt áldozni rá.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: