Ritkán esik le az állam egy telefon láttán, de most a kínai vállalat elérte, hogy a földig érjen.

Előre kijelenthetem, ezt a hírt érdemes lesz végigolvasni, különleges telefont mutatok most meg nektek, ez a mérnökök bravúrja, amit véghezvittek! Manapság elmondható, hogy a telefongyártók egymást másolják, alig lehet valami egyedi megoldásról beszélni egy-egy mobil kapcsán. Egyikük kitalál valamit, és ha pozitív a visszajelzés a vásárlók felől, akkor mindenki elkezdi copyzni, amit sajnálok. A típusok alig különböznek egymástól, lassan ott tartunk, ha egyet láttunk, mindet ismerjük. Szerencsére akadnak kivételek – elég a Xiaomi Mi Mix Alpha-ra gondolni – ami formabontó kialakítása miatt mindenkinek felkeltette a figyelmét. Szerencsére akadnak még gyártók, akik meg tudják dobogtatni az ember szívét, és a Vivo nagyon is ezek közé tartozik. Ugyan az MWC-n mutatta volna meg a nagyérdeműnek az Apex 2020 típusú telefont, de mivel elmaradt a barcelonai esemény, most pótolták az elmaradásukat.

Itt most nem fog szó esni a fizikai paraméterekről – mivel ezeket nem tudni egyelőre, a tömegét viszont elárulták, ez 169 gramm. Viszont kezdjük a bemutatót a kijelzővel, amely egy 6,45”-es “FullView Edgeless Display”, ami 1080p felbontású, a széleknél pedig 120o-ban hajlik a mobil oldalaira. A kijelzőt nem töri meg semmiféle csúnya notch vagy kameralyuk, a felső- és alsó káva pedig a lehető legapróbb. Nos, ezek után felvetődhet, hogy akkor a 16 megapixeles előlapi kamera hol is található? A válasz egyszerű – és kizárásos alapon magától értetődik – a kijelző alatt! A Vivo kijelentette, hogy ezt a kijelző többi részéhez képest hatszor több fényt átereszteni képes réteg létrehozásával tudták megoldani. Természetesen a szoftver algoritmusára is több figyelmet fordítottak, hogy a lehető legjobb képminőséget érjék el. Az előlapi kamerával olyat értek el, mint más gyártó még nem, de a hátlapiról sem feledkeztek meg a mérnökök. Itt az elsődleges, 48 megapixeles főkamerájához egy gimbal-szerű stabilizálót használtak.

Elmondásuk szerint ez a megoldás 200 százalékkal hatékonyabb, mint a más gyártók által használt OIS (Optical Image Stabilization). A másodlagos, 16 megapixeles kamera periszkópos rendszerrel rendelkezik. Ez úgynevezett folyamatos optikai zoomot kínál öt- és hét és félszeres tartományban, amit a mozgó és fix lencsék rendszere biztosít. A külcsínnél maradva elárulom, hogy a telefonon semmiféle port, vagy nyílás nem található, csupán virtuális gombokat helyeztek el rajta a mérnökök. A hangok megszólaltatásáért a harmadik generációs Screen SoundCasting Technology helyettesíti, ami egy piezoelektromosságon alapuló technológia. Ha nincs port, akkor adja magát a vezeték nélküli (Qi) töltés. Ha lúd, legyen kövér, ennek teljesítménye nem kevesebb, mint 60 W… No comment. A Vivo kifejtette, hogy ezzel a teljesítménnyel egy 2 000 mAh-ás akkumulátort képes feltölteni mindössze 20 perc alatt – így a vezetékes QC szabványoknak is méltó ellenfele – bár azt nem árulták el, ebben a készülékben pontosan mekkora a telep mérete.

A belső hardverelemekről nem igazán esett szó, de ez már annyira lényegtelennek hat ezek után. A borítás alatt a Qualcomm Snapdragon 865 SoC található az X55-ös 5G-s modemmel. Mellé társul 12 GB RAM és 256 GB belső tárhely, a többi komponensről nem esett szó, de véleményem szerint minden földi jót belepakoltak, amit csak lehetett. Szoftver tekintetében az Android 10-et telepítették a telefonra, ezen semmi meglepő nincs.

Végszóként elmondható, hogy a Vivo mérnökei és tervezői kisajtoltak mindent magukból, és megmutatták, van még lőpor a tarsolyban. Olyan újításokat vonultat fel a telefon – kamerák, gomb- és portmentes külső, gimbal kamera – ami ismét bebizonyította, hogy igenis komolyan kell venni ezt a vállalatot, és figyelni kell rájuk. Sajnos ez a telefon megmarad koncepciónak, és nem lesz megvásárolható, viszont jól példázza, milyen fejlesztéseket ért el a cég. Ezen újítások nagy része valamilyen formában hamarosan visszaköszönhet más modellekben is. Én szívesen tapogatnék egy ilyen telefont – akár minden nap is. Nektek hogy tetszik a Vivo Apex 2020?


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: