A leköszönő amerikai elnök – Donald Trump – kilenc vállalatot, köztük a Xiaomit is feketelistára tett.

A tegnapi nap folyamán röppent fel a hír, hogy az Egyesült Államok kormánya bővítette a listáját, amelyben olyan cégek szerepelnek, akikről a kormány úgy gondolja, hogy együttműködnek a kínai hadsereggel. Jelenleg több mint 60 ilyen vállalatot tartanak számon, most erre került fel a Xiaomi, illetve a Comac, amely repülőgépeket gyárt.
Ezután az amerikai befektetők már nem fektethetnek be ezekbe a vállalatokba. Azaz tilos a részvényeikkel és az értékpapírjaikkal kereskedni, valamint 2021. november 11-ig el kell adniuk a részesedéseiket.

A listán nem mellesleg ott a Huawei, a DJI (ők is nemrég kerültek fel), vagy az SMIC, amely félvezetőket gyárt. Szerencsére ez a lépése az amerikai kormánynak még nem jelenti azt, hogy a kínai gyártó ne vásárolhatna alkatrészeket más, amerikai szabadalommal rendelkező hardverből/szoftverből. Így most még minden marad a régiben náluk, csak az amerikai pénzügyi befektetőktől kell (ideiglenesen?) lemondaniuk.
Ez a hír eléggé váratlanul érte a techvilágot, mindenki vakarja a fejét, hogy mi lehetett az indíték – esélyes, hogy az, a Xiaomi lett a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, és a népszerűségük egyre csak nő.

Fontos kiemelni, hogy az amerikaiak eddig semmiféle bizonyítékkal nem szolgáltak arról, hogy a listán szerepélő cégek és a kínai hadsereg között bármiféle kapcsolat lenne. A vállalatok (Xiaomi, Comac) egyelőre nem reagáltak a hírre, elképzelhető hogy kivárnak. Az is előfordulhat, hogy január 20 után, amikor is új elnöke lesz az USA-nak, az új vezető visszavonja eme döntést. Mindenesetre reménykedem, hogy a Xiaomi nem jut a Huawei sorsára, hiszen a gyártó termékeit imádom, legyen az bármi is.

Itt a hír végén kérnék meg mindenkit, hogy a kommentekben kerüljük a politikát, techhírről van szó!

 

Update!
A Xiaomi közleményben reagált az amerikaiak lépésére:

“A vállalat megjegyzi, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 2021. január 14-én (amerikai idő szerint) sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a társaság az 1999-es honvédelmi engedélyezési törvény 1237. cikkének megfelelően felkerül a vonatkozó tiltólistára.
A társaság mindig betartotta a törvényes előírásokat és ennek megfelelő tevékenységeket végzett, valamint betartotta a működés helyére vonatkozó törvényeket és előírásokat is. A szolgáltatásokat és termékeket polgári vagy kereskedelmi célokra használják. A vállalat megerősíti, hogy nem kínai katonai tulajdonú, nem is általuk ellenőrzött vagy kapcsolt fél, és nem tartozik az amerikai NDAA törvényben meghatározott kínai katonai társaság alá. Megfelelő intézkedéseket fogunk tenni a társaság és a részvényesek érdekeinek védelme érdekében.
A vállalat áttekinti az eset lehetséges következményeit, hogy teljes mértékben megértse annak a Xiaomi csoportra gyakorolt ​​hatását. A társaság további bejelentéseket a megfelelő időben közzétesz.”

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: