A markánsabb vonalakat kedvelőknek is akad szemrevaló hálózati eszköz a Xiaomi kínálatában, ami minden (jelenlegi) igényünket kielégítheti.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretem a szép és esztétikus dolgokat. Ez alól számomra a router sem kivétel, mindig is utáltam az antennás egyen dobozokat, amiket dugdosni kellett a lakásban, mert oly’ rondák voltak. Természetesen kivétel mindig akad(t), és a kedvenc kínai gyártóm is rájött, hogy lehet ebben a műfajban szépet alkotni. Erre jó példa a korábban már bemutatott AC2100-as router, ami engem megfogott. Ugyanakkor a modern technikai vívmányoknak meg kell felelni, elvégre itt az ax szabvány, amit egyszerűbben Wi-Fi 6-nak nevezünk. Az az eszköz nem tudta kezelni még, a most bemutatásra kerülő modell viszont fel van vértezve vele.

Vágjunk is bele a bemutatóba, a kinézete nekem nagyon megtetszett! Markáns vonalak jellemzik a hasáb alakú útválasztót, amelyet az éleknél designos bemetszésekkel dobtak fel – ezek vezetik el passzív módon a fölösleges hőt. A méretet nem aprózták el, így 41 x 13,4 x 17,7 centiméteres lett, míg a tömege 1837 gramm. Mondhatnám, hogy itt azért nincs előlap vagy hátlap, ami részben igaz is, teljesen szimmetrikus a router. Az elülső élbe rejtették el a két darab állapotjelző LED-et, amelyek kéken világítanak – ebből az egyik a működést jelzi, míg a másik az internetkapcsolatot. Vele átellenben mindössze 4 LAN portot süllyesztettek a műanyag házba, ebből természetesen az egyik a WAN port, míg a másik három LAN port és egy RESET gomb is helyet kapott a borításon. Ezek a portok már a mai igényeknek megfelelően gigabitesek, hálózati eszközből 100 mbps sebességűt nem szabad venni (már gyártani sem lenne ildomos).

Tulajdonképpen ennyit láthatunk az egész szerkezetből, ha nem szedjük szét, de lássuk mi lapul a ház alatt – úgyis ez a lényeg! A rendszer lelke az IPQ6000 chip, amely 4 x Cortex-A53-as maggal rendelkezik, órajelük egységesen 1,2 GHz. Mellé társul egy egymagos, 1,5 GHz-es órajelű NPU, valamint kapunk 128 MB ROM-ot és 256 GB RAM-ot. Mint már írtam, a portok gigabitesek, a Wi-Fi egység pedig (természetesen) dual-bandes, így az adatokat 2,4 és 5 GHz-en képes továbbítani a beépített két antenna segítségével. Az eszköz már támogatja a legújabb ax szabványt, így a későbbiekben érkező okostelefonok/tabletek is képesek lesznek kihasználni az új generációs protokollt. A nevéből már lehet következtetni a vezeték-nélküli kapcsolat maximális sebességére is, ez pontosan 1775 Mbps lett. Kicsit kerekítettek a marketingesek, bár a Xiaomi AX 1775 router név tényleg hülyén hangzana.

Attól sem kell tartani, hogy a teljesítmény nem lenne elég egy családnak, összesen 128 eszközt képes kezelni a nagy memóriakapacitásának hála. Ezek közül 8 eszközt képes egyszerre kiszolgálni, amelyben az OFDMA technológia segít neki. Azaz ha egyszerre több eszközzel is Wi-Fi-n netezünk, kevesebb lesz a késleltetés, gyorsabban töltődnek be az oldalak, vagy akadásmentesen lehet játszani. Mivel az okos otthonok egyre jobban terjednek, így ezen – intelligens eszközöknek – is biztonságos hozzáférést biztosít az eszköz.

Persze nem ennyiből áll a tudása, ennél sokkal többet rejt a készülék, ezek közül most párat meg is említenék:

  • Beamfording – A technológia lényege, hogy a rádiójelet csak oda juttassa el, ahol a kliens várja azt, sehová máshova. A kliens jelet küld a routernek a pontos pozíciójáról, így a router képes pontosan oda irányítani a rádiójelet.
  • MU-MIMO támogatás – képes szétosztani a jelet az eszközök között (Multiple-Input Multiple-Output, többszörös kimenet, többszörös bemenet).
  • BSS Coloring – „megszínezi” az azonos csatornán kommunikáló, idegen hálózathoz tartozó adatcsomagokat. Ezáltal az egymástól elszeparált WLAN-hálózatok nem zavarják egymás kapcsolatát.
  • Dual Frequency in One – a két csatorna (a 2,4 és az 5 GHz) nem külön-külön jelenik meg, hanem egy név alatt.
  • WPA3 titkosítás – ez az újabb szabvány további biztonsági fejlesztéseket biztosít, melyek megnehezítik a hálózatokra való betörést a jelszavak találgatásával.
  • IPv6 támogatás – a jelenlegi dinamikus IP-cím kiosztás helyett minden végfelhasználó kaphat egy fix IP-címet, és a v6 a biztonság terén is hoz újításokat a jelenleg elterjedtebb IPv4-hez képest.

A router – a gyártótól megszokott módon – bekapcsolható a saját ökoszisztémájába, így a Xiaomi Home appal is kezelhető. Így a végéhez közeledve a bemutatónak elmondhatjuk, hogy a csinos külső mellett a tudásban sem kell szégyenkeznie. Végül jöjjön a csattanó, hogy mennyit is kell fizetni ezért a routerért!

A Geekbuyingnál most ugyan akciós az ár (86,99 $), de ezt az AX1800 kuponkóddal lefaraghatjuk 79,99 $-ra (~ 27 000 Ft), a szállítás pedig 1,68 $ (~ 568 Ft) EU Priority Line-t választva. Mondhatni nevetséges ár ilyen tudás (és kinézet) mellett.

A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Xiaomi AX1800 router

KUPONKÓD: AX1800

facebook button finalHa a fenti kupon már nem érvényes, vedd fel velünk a kapcsolatot a Facebook gombra kattintva!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: