Érdekes, és igen tetszetős hálózati eszközt ajánlanék a figyelmetekbe, amivel egész nagy területet is elláthatunk stabil neteléréssel.

A hálózati eszközök terén sokan csak a TP-Link, Netgear, esetleg az Asus, Zyxel márkákat ismerik, és a Tenda név hallatán vakarják a fejüket, hogy ez vajon milyen gyártó, megbízható-e. Nos, itthon nem annyira ismert, mint az elsőre említett márkák, de meg kell hagyni, tudnak alkotni. Évek óta használom nagy megelégedéssel a Tenda AC 9-es routert, ami minden igényemet bőven kielégíti. De nézzük az MW 6-ot — és már előre lelövöm a „poént” — a pénzünkért egy komplett csomagot kapunk – azaz három egységet. Ez nem csak egy router, hanem Mesh egységek is egyben, ami azt jelenti, hogy a telefon/tablet/laptop arra a kütyüre csatlakozik, amelyik ilyen egység a legközelebb van hozzá. A csomagban lévő három eszköz akár 1800 négyzetméternyi területet is képes lefedni jó minőségű Wi-Fi-vel.  A terméket azoknak ajánlom, akik direkt vezeték-nélküli hálózatot szeretnének a lakásba, ha a kábeles megoldások híve vagy, akkor felejtős – minden kis egységen egy kimeneti port van csak.

A design egyszerűen fantasztikus. Kis, fehér kockák, melyek mérete 100 x 100 x 100 milliméter, tömegük 410 gramm. Túl sok minden nem látható rajtuk első ránézésre, a Nova feliraton és a tetején a bal oldalon egy apró visszajelző LED-en, illetve a szimmetrikus kis bevágásokon kívül. Az összes ki- és bemenetet szépen elrejtették a hátoldalon egy mélyedésben, de ezekből sincs túl sok. Összesen egy WAN és egy LAN portot kapunk – amelyek természetesen gigabitesek, illetve az áramellátáshoz szükséges táp bemenetet, illetve egy aprócska RESET gombot. A tetején lévő LED 3 színben képes pompázni, attól függően, milyen erős a Wi-FI jelerősség. Ha kéken világít, akkor a jelerősség jó, sárga esetében elégséges a lefedettség, míg, ha pirosan világít, akkor bizony rossz/nincs kapcsolat.

A működéséről összesen két chip felel, az egyik a Realtek RTL8197FS chip, amely a 2,4 GHz-es sávot biztosítja, x2-es antennakiépítéssel. Az 5 GHz-es sávhoz egy Realtek RTL8812BRH chip adja a technikát, ugyanúgy x2-es antennákkal. A 2,4 GHz-es sávban az adatátvitel maximum 300 Mbps lehet, míg ez az érték az 5 GHz-es sáv esetén 867 Mbps-ra nőhet. Az egyetlen itt megemlítendő negatívum, hogy hiányzik belőle a dedikált backhaul csatorna, vagyis az egyes Nova modulok ugyanazt az 5 GHz-es hálózatot használják az egymás közötti kommunikációra, mint a hozzá csatlakozó kliensek, ami valamennyire csökkentheti a hálózat sebességét.

A beüzemeléshez a telefonra/tabletre kell letölteni a Tenda WiFi appját. Itt kell belépni a routerbe  a Nova alján található SSID-vel és jelszóval, utána tudjuk konfigurálni a hálózatot. A program mindenben segít, így hamar üzemkész lehet a kis hálózatunk, míg a későbbiekben is jó hasznát vesszük a gyári programnak. Így kapunk szülői felügyeletet, létrehozhatunk vendég hálózat ot, de a firmware frissítése is online működik, de akár távolról is lekapcsolhatjuk az otthoni hálózatot, vagy láthatjuk, milyen eszközök használják a netet.

LeírásMárka: Tenda

Modell: MW6

Típus: Router

Szín: Fehér

TulajdonságokInterfész: 1 x LAN, 1 x WAN

Csatlakozási típusok: Ethernet, vezeték nélküli

Átviteli sebesség: 1200 Mbps

Ethernet port sebessége: 1000 Mbps

Hálózati protokollok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac, IEEE 802.3, IEEE 802.3, IEEE 802.3, IEEE 802.3, IEEE 802.3. U

Biztonsági protokollok: WPA / WPA2-PSK

Wi-Fi hálózati frekvencia: 2,4 és 5 GHz

Wi-Fi hatótáv: 1 800 négyzetméter

Áramellátás: DC port, 9V/1A

Nyelv: angol

Méretek és tömegTermék mérete: 100 x 100 x 100 milliméter

Termék tömege: 410 gramm

Csomag mérete: 36,5 x 12 x 17 centiméter

Csomag tömege: 1,6 kilogramm

Csomag tartalma3 x router

3 x tápegység

1 x gigabites hálózati kábel

1 x telepítési útmutató

Tény, hogy a Tenda MW6 nem veszi fel – tudásban – a versenyt egy komolyabb routerrel, viszont arra pont megfelel, amire kitalálták. Ha nem szeretünk/szeretnénk az otthoni hálózat kiépítésével bajlódni (kábelek áthúzása a lakásban), és szinte csak Wi-Fi-t használnak az eszközök, akkor ez egy nagyon jó választás. Szinte 0 informatikai tudással beüzemelhető a rendszer, és elképesztően nagy területet képes lefedni. Az ilyen rendszerek igen sokba kerülnek (főleg itthon), de a Geekbuyingnál most akciósan szerezhető be. Jelenleg villámakció keretében a három egységből álló rendszer 149,99$-ért (~ 47 600 Ft) vásárolható meg, a szállításért – EU Priority Line-nal – pedig 5,97$-t (~ 1 895 Ft) kérnek. Amennyiben két kocka is elég, úgy az ára 107,99 $-ra (~ 34 200 Ft) módosul, míg a szállítás, amely szintén EU Priority Line, 6,85 $-ba (~ 2 170 Ft) kerül. A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

Tenda MW6 – 3 db-os csomag

Tenda MW6 – 2 db-os csomag

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: