Érdekes történetet hozott nyilvánosságra a FinancialTimes nemrég.

Motorola Huawei 01

 

Ez a történet nem mai, menjünk vissza az időben több, mint egy évtizedet, egészen pontosan 2003-ig. Ekkor a Motorola elég nagy névnek számított a mobilpiacon, a Huawei viszont egy alig ismert brand volt, páran ismerték a nevüket. Ekkor történt, hogy a két vállalat egészen a szándéknyilatkozat aláírásáig jutott el a felvásárlással kapcsolatban. Már akkor sem aprópénzről volt szó – pontosan 7,5 milliárd dollárért (1 673 milliárd forint akkor) kívánta volna megvenni az amerikai cég a kínait. A terveket mindeddig teljes titokban tartották a közvélemény elől, így csak pár ember tudott róla, hogy anno szó volt egy ilyen fúzióról. Most már azt is tudhatjuk, hogy a Motorolát kizárólag a Huawei hálózati eszközei érdekelték, mivel már akkor egy lapon emlegették a minőséggel, és miután Mike Zafirovski (a Motorola akkori működési igazgatója) beszélt az Emerson Electricnél dolgozó ismerőseivel, azt remélte, hogy az üzletnek hála az egekben szárnyal majd a Motorola.

Motorola Huawei 02

Mike Zafirovski (a Motorola akkori működési igazgatója), Larry Cheng (a Huawei vezetője) és Ren Zhengfei (a Huawei alapítója)

Itt jegyezném meg, hogy a kínai cég csupán 2009-ben lépett az okostelefonok piacára, ekkor még tervben sem volt ez az irány. Sőt, az amerikai vállalat első Androidos telefonja is ebben az évben (2009) jelent meg, de az egyik legnépszerűbb – RAZR termékcsalád – sem volt sehol (2007-ben jelent meg)

Motorola Huawei 03

Végül – talán a sors fintora – de a Motorola ügyvezetői székét nem Zafirosvki kapta meg, az üzletet pedig az utolsó pillanatban lefújták, mert az amerikai tulajdonos nem volt hajlandó ekkora összeget adni egy akkor még ismeretlen kínai vállalatért.

Hiába segítettek az Androidos őrület beindításában a 2009-es DROID-dal, a céget 2011-ben végül 12,5 milliárd dollárért megvette a Google, majd három évvel később a Lenovonak adták tovább – a szabadalmakat megtartva. A név mindenképpen jóval kevesebbet jelent a mai mobilpiacon, mint amit a 90-es években jelentett, közben viszont a meg nem vásárolt Huawei 2018-ban már 108,5 milliárd dolláros árbevételt szerzett, így a világon a második legnagyobb okostelefon gyártójává lépett elő, és a hálózati eszközök eladásából a legnagyobb beszállítója lett.

Végezetül álljon itt egy idézet a Motorola egyik ügyvezetőjétől: “Nem tudjuk, hogy a Huawei megmenthette-e volna a Motorolát vagy pedig a Motorola végül elpusztította volna a Huaweit.” Ez már soha nem derül ki.