Nem újdonság ez a zár, mégis megéri ejteni róla pár szót.

Xioami Sherlock 01

Ez a gyártó kínálatának legolcsóbb tagja ebben a szegmensben, a komolyabb egységek képesek már ujjlenyomattal azonosítani a felhasználókat, vagy számkombinációkkal is működtetni a zárat – esetleg NFC-vel nyitni, viszont azoknál az egységeknél a kilincset, a pajzsot is le kell cserélni, kissé bonyolultabb a helyzet, ez egy egyszerűbb, de semmiképpen sem lebecsülendő szerkezet.

A csomagolásáról írni nem lehet hosszan, a Mijia termékeknél megszokott fehér, minimalista dobozban kapjuk meg a zárat – a csomagoláson csak a SHERLOCK felirat díszeleg – és a mellé tartozó kínai leírást – szerencsére ábrákkal teletűzdelve. A dobozban még az akkumulátor lapul, kábel a töltéséhez, valamint a szereléshez szükséges csavarhúzó. Kinézete egyszerű, egy sima fekete téglalap alakú hosszanti egységből áll, ennek mérete 12,80 x 6,25 x 7.35 cm, ebből áll ki a henger alakú rekesz, ami a kulcs bölcsője. Az egységet a cilinder (zárszerkezet) vízszintes síkjához képest nagyjából 150-ban dől meg, így stabilan fekszik az ajtóra. Tulajdonképpen egyszerűen működik a dolog, egy kulcsot kell behelyezni a szerkezet belsejébe, ami az egészet fogja működtetni belülről, de az ajtó külső része felől továbbra is használható a hagyományos kulcsos megoldással. A felszerelése gyerekjáték, de ha a mellékelt papír alapú útmutató nem lenne elég, a neten rengeteg videót is találhatunk a pontos instrukciókkal, így fél óra alatt kényelmesen beépíthető akár bejárati- akár beltéri ajtóra. A hátoldal két részén egy-egy erős kétoldalú ragasztóval helyezhetjük a bejáratra, és maga a beépített kulcs is rögzíti azt, mivel oda kell hozzá csavarozni, így a stabilitásával nem lesz gond.

Xioami Sherlock 02

Ahogy megszoktuk a legtöbb okos eszköz tekintetében, áramellátását egy beépített 3800 mAh-s telep biztosítja – a gyártó ígérete szerint ez napi 10 ciklus esetén (nyitás-zárás) fél évig bírja szuflával – ez a szerkezet végében található, esztétikusan illeszkedik a formába észrevétlenül.

A MiHome applikációval lehet vezérelni a szerkezetet (Bluetooth 4.0 verziót használ a kommunikációhoz), de természetesen a „kőkorszaki” módon is nyithatjuk-zárhatjuk az ajtót – azaz kulccsal, csakis kívülről – és az interakciókról értesítést is kaphatunk a programon belül, ha úgy kívánjuk. A biztonságos adattovábbítást az eszközök között egy biztonsági chip segíti – ennek hála a kommunikáció mindkét irányban titkosított.

Xioami Sherlock 04

Természetesen lehetőségünk van különböző virtuális kulcsokat létrehozni, amelyeket ezután kioszthatunk, így mindenki bejuthat a lakásba/szobába, akinek erre felhatalmazást adunk. Külön vásárolhatunk hozzá smart key-t, amivel a zár használatához nincs szükség sem telefonra, sem programra.

Található még két „gomb” is az eszközön, az egyiket – funkciógombnak nevezi a Xiaomi – megnyomva bezáródik az ajtó – ez az alján található, a másik esetében – ami egy kapacitív érintés érzékeny felület az előlapon – az ujjunkat elhúzva lehet nyitni-zárni az ajtót. Szerencsére van gyerekzár-funkció, így a lurkók nem tudnak kiszökni, és biztonságban lesznek.

Xioami Sherlock 04

Összességében elmondható, hogy egy egyszerűen használható zárról van szó, amit bármilyen – kulccsal zárható – ajtóra felszerelhetünk. Egyszerű a desing, ezért jól illeszkedik a lakásba, a funkciókat tekintve meg lehetünk elégedve. Persze vannak komolyabb eszközök nagyobb biztonsági hatékonysággal, de azok minimum 3-4-szer drágábbak ennél. A későbbiekben tervezem, hogy azokról is írok majd egy kis bemutatót, talán egyszer eljutok oda is, hogy a személyes tapasztalataimat osszam meg veletek – de ez a jövő zenéje még.

A zárat – véleményem szerint – remekül kiegészítheti a saját ökoszisztémába tartozó Xiaomi Luke Smart Cat Eye Doorbell – így akkor is tudunk kommunikálni az ajtó előtt várakozóval, ha nem vagyunk otthon, a zár segítségével pedig be is engedhetjük, ha úgy tartja úri kedvünk. Erről itt olvashatsz bővebben: Húzós áron érkezett, de sokat tud a Xiaomi ajtócsengője

Megvásárolni az alábbi linken tudod, mindezért 108$-t kell jelenleg fizetni (nagyjából 30 000 forint), de vásárlásnál figyeljünk oda, mivel jobbos- és balos kivitelben rendelhető, csak fekete színben.

FRISSÍTÉS! Mielőtt megvennéd eme remek ketyerét, érdemes tudni, hogy csak olyan zárral működik, ahol ki lehet nyomni a benti, rögzített kulcsot a kintivel, viszont nem minden zár tudja ezt. Érdemes előtte utánajárni, nehogy fölöslegesen vegye meg az ember fia/lánya. 

A termék megvásárlásához kattints ide:

Xiaomi Mijia Sherlock M1 okos ajtózár

Vásárlási segédlet: