Május 27-én indította el a kereskedelmi szolgáltatását a negyedik – saját hálózattal rendelkező – szolgáltató, óriási kedvezménnyel indul a start.

digi 01

A román tulajdonú vállalat négy éve kezdte kiépíteni Magyarországon a mobilhálózatát, sorra húzzák fel az adótornyokat, bár a lefedettség még messze elmarad a konkurensektől. Kezdetben csak azokon a településeken lesz elérhető a Digi Mobil, ahol a beltéri lefedettség is megoldott már. Az indulást – így az ügyfélszerzést is – rendkívül kedvezményes díjakkal, illetve sajátmárkás készülékekkel indítja a vállalat, mivel a magyar mobilpiac telített, így a másik három szolgáltatótól kell átcsábítania ügyfeleket. A stratégiájuk nem újkeletű, a Telekom is hasonló megoldást használ, így ha a Digi ügyfelei vagyunk, és a vezetékes vagy műholdas szolgáltatására már most is tőlük kapjuk, akkor a havidíj nulla forint, az adatforgalom korlátlan, a hálózaton belüli hívás és SMS 0 forintba kerül, és csak a más szolgáltató irányába történő hívásért számláznak ki 5 Ft-ot, míg az SMS-nek 21 Ft darabja.

digi 03.

A szolgáltató nem bíz semmit a véletlenre, ezért egy abszolút modern hálózatot épít az Ericssonnal, amit jól mutat, hogy csak a 4G és a 2G távközlési szabványt kezelik, a 3G-t egyáltalán nem. A 2G is csak azért támogatott, hogy hangszolgáltatás esetében minden készülékkel kompatibilis legyen a hálózatuk, a 4G pedig a mobilnethez szükséges. A hangszolgáltatás nemcsak a 4G-alapú VoLTE telefonálást támogatja, hanem a hazánkban még ismeretlen VoWIFI nevű, wifi alapú hangátvitelt is, amely akkor mutatja meg erősségét, ha wifin tudunk kapcsolódni az internetre. Erre a szolgáltatásra a hiányos lefedettség miatt van szüksége, hogy alacsony térerőnél is lehessen telefonhívást indítani és SMS-eket küldeni vagy fogadni. Ebben az esetben a kommunikációs csatorna titkosított módon zajlik, így nincs mód a lehallgatásra. A mobilnetes szolgáltatás maximális sebessége 22,1 Mbit/s letöltés esetén, míg feltöltésnél 7,5 Mbit/s, sajnos a garantált sávszélesség mindkét esetben 0 Mbit/s, ami nyilván a későbbiekben változni fog. A maximális sebesség adatforgalmi limithez van kötve, így ha a felhasználó eléri az 50 GB-ot, akkor a sebességet mindkét irányban 256 kbps-re korlátozzák. Valljuk be, azért 50 GB-ot elhasználni mobilon elég nehézkes, szóval bőven elegendő az adatkeret.

digi 02

A szolgáltatótól megvásárolható mobiltelefon kínálat egyelőre szegényes, csak Huawei, Samsung, Nokia, és saját márkás telefonok vásárolhatók meg, de gyanítom a lista bővülni fog. Az elérhető készülékeket és árukat ebben a listában tekinthetjük meg. Természetesen más készülékekkel is használható a rendszer, de akkor a VoLTE és a VoWiFi funkciók működését nem garantálják.

Amennyiben még nincs semmilyen szolgáltatásunk a Diginél vagy Invitelnél, akkor nem vehetjük igénybe a DigiMobil-t, csak abban az esetben, ha valamilyen szolgáltatásra előfizetünk (vezetékes televízió, internet és telefon, vagy műholdas szolgáltatás).

Bízunk benne, hogy sikerül felrázniuk az itthon eléggé állott szagú szolgáltatói légkört. Valljuk be, ha nincs céges (flottás) előfizetésünk, elég magas árakat szabnak meg a gigacégek. Ennek okán nagyon drukkolunk nekik, remélhetőleg a többieket is felébreszti az új konkurencia.

Forrás: Digi