Nemsokára minden Android rendszert futtató eszközre frissítés érkezik, ami alapján szabadon választhatunk böngészőt és keresőmotort.

Android EB 01

Az Európai Bizottság döntésének tesz eleget így az amerikai vállalat, ami alapján az EU állampolgárai számára lehetőséget kell biztosítani minden uniós polgárnak arra, hogy szabadon eldöntsék, milyen böngészőt és internetes keresőt kívánnak használni a telefonjukon/táblagépükön a jövőben. Így nemsokára (néhányan már lehet meg is kapták) mindenkinek “nyilatkoznia kell”, mit szeretne a továbbiakban használni. Természetesen nem csak azt kérdezi meg, hogy le kívánja-e cserélni a Chrome-ot és a Google Search keresőmotort, hanem lehetővé teszi azok letöltését is.

Android EB 02

A frissítés mindenkinek megérkezik heteken belül, de néhányan már talán találkoztak is vele. A választási lehetőség a Google Play frissítésével érkezik, így mindenki meg fogja kapni. Az EB azért indította az egész eljárást, mert véleményük szerint a Google visszaél piaci fölényével, és a saját alkalmazásait „kényszeríti rá” a felhasználókra, ezzel akadályozva meg a szabad versenyt.

Android EB 03

A Google operációs rendszere 80% fölötti részesedéseel bír, míg a keresőjét az internetezők több, mint 90%-a használja

Amennyiben a cég nem küldené ki mindenkinek a választást felkínáló lehetőséget, úgy gigabírságot (4,34 milliárd eurót – ez durván 1400 milliárd forint, plusz egy kis apró) kellene fizetnie. Ezt még ők is jócskán megéreznék, így egyszerűbb ezt a frissítést meglépni. Gyanítom, nem sokan változtatnak rajta – aki akart, eddig is könnyen megtehette, sokakat pedig nem érdekel túlságosan, hogy mit használ, csak működjön rendesen.

Itt, a hír végén szeretném csak halkan megjegyezni, hogy a rivális operációs rendszer esetében eddig miért nem indítottak vizsgálatot? Itt is akadnak furcsaságok…


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban. Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek új bejegyzést írva is!

Vásárlási segédlet: