Nem aprózta el a kínai vállalat az idei csúcstelefonját, sokak vágyálma lehet az ára ellenére is.

Vivo Nex3 01

A Vivo minden jóval felszerelte a telefont, egyetlen porcikájába sem lehet belekötni, egy igazi fenevadat szabadítottak ránk, ami formailag is nagyon megnyerő. Maga a kijelző sem csupán az előlapra szorítkozik, az oldalakon lenyúlik a telefon oldalának a feléig.  A készülék maga 167,4 x 76,1 x 9,4 milliméteres fizikai méretekkel rendelkezik, a tömege tekintélyes, 218,5 gramm lett. Az elő- és hátlapot üveg borítja, míg az oldalső keret – már amennyi van belőle – alumíniumból készült. A vízesésszerűen lehajló megjelenítőnek hála a megszokott fizikai gomboktól elköszönhetünk a Nex 3 oldalán, helyette a Touch Sense névre hallgató, virtuális, vibráló visszajelzéssel működő rendszerrel dolgozhatunk. A kijelző maga 6,89”-os, Super AMOLED panel, FHD+ (1080 x 2256 pixel) felbontással bír.

Vivo Nex3 03

A mérnökök nem gondolkoztak semmiféle notchban, amivel elcsúfíthatnák a kijelzőt – ennek is hála – és 99,6%-ra nőtt a kijelző-előlap arány. A szelfikamera a már korábban is használt motorosan előreugró megoldást használja, felbontása 16 megapixeles, apertúrája pedig f/2.1. Az oldalsó keret „hiányában” a bekapcsoló gomb a telefon tetejére került, ami mellett a felugró előlapi kamera, és a jack csatlakozó kapott helyet. Alul az USB Type-C csatlakozót találjuk, illetve a SIM kártyákat is itt lehet behelyezni a telefonba. A hátlapon egyedül a hármas kamerarendszer pihen, így már sejthető is, hogy az ujjlenyomat-olvasót a kijelző alá rejtették – ahogy azt a csúcstelefonoktól megszokhattuk. A kamerák mellesleg egy kör gyűrűben helyezkednek el, a főkamera a  Samsung GW1 érzékelőjét kapta, ennek a felbontása 64 megapixel (f/1.7), a másodlagos szenzor egy teleobjektív lett, ez 13 megapixeles érzékelővel rendelkezik (f/2.5, 2x optikai zoom), a harmadik egység pedig 120o-os ultraszéles látószöggel bír, a felbontása pedig 13 megapixel (f/2.2), és ehhez makro üzemmód is társul. Itt jegyezném meg, hogy a kameraelrendezés szépen sikerült, a Huawei megoldására hasonlít, és legalább nem olyan csúnya, mint a sokak által dicsőített Apple – akik véleményem szerint idén megkaphatnák a legrondább kameraelrendezés díját.

Vivo Nex3 05

De most jöjjön a belső, ami szintén remekre sikeredett, a teljesítményre és a felszereltségre nem lehet panasz. A meghajtásról természetesen a Snapdragon 855 Plus (1 x 2,96 GHz Kryo 485 & 3 x 2.42 GHz Kryo 485 & 4 x 1.8 GHz Kryo 485 mag) gondoskodik, amihez az Adreno 640 grafikus gyorsító társul. Ezek mellé kapunk vagy 8 GB memóriát és 256 GB tárhelyet, de akinek nem elég, az választhatja a 12/256GB-os kiszerelést. A tárhely sebességének a gyors elérését az  UFS 3.0-ás csatoló garantálja, azonban memóriakártyával nem bővíthető. A Wi-Fi az a/b/g/n/ac szabványokat kezeli, a Bluetooth 5.0-ás, a helyzetünket pedig az A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS műholdak határozzák meg. Az akkumulátor mérete 4500 mAh-ás lett, ezt pedig 44 W-os gyorstöltővel is visszatölthetjük lemerülés esetén.

Vivo Nex3 02

A telefon Android 9-cel érkezik, amit a Vivo saját kezelőfelülete, a Funtouch 9.1 tesz egyedivé. Szokásos módon elsőként Kínában, és Ázsiában lesz elérhető a telefon, aminek az alapára is 5000 jüan lesz, ami nagyjából 215 000 Ft, ez esetben viszont csak a 8/128 GB-os verziót kapjuk 5G nélkül. Ha 12 GB RAM-ra, és 256 GB tárhelyre, valamint 5G-re fáj a fogunk, még szélesebbre kell nyitni pénztárcánkat, ez nagyjából 6100 jüanos árcédulával kezd, ami 265 000 magyar forintnak felel meg. Az ígéretek szerint szeptember 21-én indul az értékesítés. Zárásként megemlítem, hogy a telefon mellett egy vezeték nélküli fülest is bemutattak TWS Earphone néven, ami a Qualcomm QCC5126 chipjét használja a hangok megszólaltatásához. Állítólag a telefonnal egy időben indul az értékesítése – az ára viszont még kérdéses.

Vivo Nex3 06

A képeket elnézve gyönyörű lett a telefon, a kinézete egyedi – kérdés mennyire sérülékeny ez a kijelző, illetve mennyi idő megszokni a gombok „hiányát”. A hardver tényleg ütős lett, a teljesítményre nem lehet panasz, és szerencsére a telep méretén sem spóroltak. Szerintem kevesen utasítanánk vissza egy ilyen készüléket.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Csatlakozzatok Facebook oldalunkhoz és keressetek minket privátban! Csatlakozhattok Facebook csoportunkhoz is, ott pedig nyugodtan kérdezhettek, akár új bejegyzést írva!

Vásárlási segédlet: