A gyártó saját kezelőfelülete is bemutatkozott a mai nap folyamán, nézzük, mit kapunk hamarosan!

Kétféle ember létezik, aki már használja a MIUI-t és aki használni fogja. Persze ez csak vicc, viszont számomra az egyik legszerethetőbb kezelőfelület, mióta beléptem a rajongók táborába a Redmi Note 3-as telefonommal. A Xiaomiról tudni kell, hogy 2010-ben, amikor létrejött, még nem gyártott mobilokat – mást meg főleg nem. A mobilpiacot a kezelőfelületükkel kezdték el meghódítani – sikeresen. Az elmúlt több, mint 10 évben sikert sikerre halmoznak minden téren. És az egyik kulcsuk a sikerhez a MIUI. Ugyanis ez független az Androidtól, így egy készülék a megjelenésétől számított hosszú évek múlva is kap frissítést a kezelőfelület tekintetében, mikor az Android rendszerét már rég nem frissítik. ÉS ez a törődés meghálálja magát, a legtöbb tulaj mobilcserénél házon belül keres utódot.

De ennyit erről, inkább nézzük, mi mindent tartogat számunkra az új rendszer! Előre leszögezem, képekből nincs túl sok még, és ott is a kínai írásjelek dominálnak, ezeket nézzétek el nekem!

Design és teljesítmény

Az első és legfontosabb kiemelendő dolog a MIUI-val kapcsolatban a teljesítmény. Az ígéretek szerint takarékosabban fog bánni a rendszer erőforrásaival, ezáltal a telefon gyorsabb működésre lesz képes. A vállalat szerint 20%-kal csökken a processzor terhelése, míg a memóriából 35%-kal kevesebbet eszik, mindezek mellé az energiaéhsége is csökken, ez 25%-kal – ami igen jól hangzik. A gyárilag telepített alkalmazások közül immár csak kilencet nem lehet majd eltávolítani.
Az új verzió a kezelőfelületben is megújul, ennek érdekében továbbfejlesztették a „MIUI Light Cone Motion Effect Architecture”-t a 12-es verzióról. Itt egy külön szál felel a gesztusvezérlését, illetve ezek az interakciók prioritást élveznek a rendszeren belül – ezáltal csökken a válaszidő. A számítási teljesítményért felelős Rendering Engine sem marad érintetlen, itt a korábbi verzióhoz képest a növekedés hússzoros lett.

Új Szuper Hátterek

A MIUI 12 egyik nagy dobása az élő hátterek voltak – amelyeknél választhattunk a Mars és a Föld közül. A nagy sikerre való tekintettel új helyszínekkel gazdagodik majd a kínálat:

  • Siguniang-hegy (Kína)
  • Navaggio (Hajótörés) öböl (Görögország)
  • Blade’s Edge Mountain (Olaszország)

A Siguniang-hegy háttérképénél a Xiaomi elárulta, hogy valós időben rögzítették a nappali és éjszakai változásokat 24 óra alatt, hogy az adott napszakhoz tökéletesen passzoljon a kép – a többi helyszín esetében ez kérdéses. A felsoroltakon kívül is érkeznek plusz helyszínek 2021-ben, de azt, hogy ezek mik lesznek, nem árulták el.

Értesítési hangok, visszajelzés

A felhasználói felület korábbi (jelenlegi, azaz 12-es) verziójánál kiemelték, hogy a hangokat a természetből merítették. Úgy tűnik, ez is bevált, mivel érkeznek újak is, négy helyszínről. A cég segítségére volt a British Museum, zoológusok és művészek, így nagyjából 120 élőlény hangját tudták rögzíteni. Így válogatást kapunk a dél-amerikai esőerdők, Ausztrália, a kelet-afrikai szavannák és az Északi-sark állatseregének hangjaiból. A természet alapvető elemei, a fa, a homok, a víz is visszaköszön az értesítésekben, ezeket sztereó rendszerkehez alakították ki.
Fejlesztették a haptikus visszajelzéseket is, finomításra kerültek a visszacsatolási rezgések a felhasználói felületen. Ezzel a látássérülteknek is segíteni kívánnak, hogy könnyebben használhassák az okostelefonjukat, ne zárják ki őket a technikából.

Magánélet

Ez egyre sarkalatosabb pont a mindennapokban is. A Xiaomi négy különböző területre bővítette a MIUI 12.5 adatvédelmi körét, ezek a vágólap védelem, a fájltárolás (Sandbox mechanizmus), a böngészővédelem és helymeghatározás (Fuzzy Positioning).

A vágólap védelem esetén a rendszer naplót vezet az alkalmazásokról, amelyek használják, és tájékoztatja a felhasználókat azokról a programokról, amelyek szeretnének hozzáférni az ott tárolt tartalomról.

A következő a Sandbox mechanizmus a fájlok tárolása köréből. Ez egy olyan biztonsági mechanizmus, ahol egy külön korlátozott környezet jön létre, amely megakadályozza az érzékeny információk kiszivárgását. Ennek hála a MIUI segít a felhasználóknak mobilon tárolt fényképek és adatok felosztásában, így az alkalmazások nem férhetnek hozzá mindenhez.

A böngészővédelem is kiemelt figyelmet kapott a gyártótól. Közismert tény, hogy jó pár weboldal képes megszerezni személyes adatainkat. A saját programjuk (MI Browser) is ráncfelvarrást kap emiatt, így próbálják megakadályozni, hogy a tudtunk nélkül honlapok adatokhoz jussanak.

A Fuzzy Position egy olyan új funkció, amelynek segítségével a felhasználók leplezhetik a pontos tartózkodási helyzetüket. Ennek segítségével néhány méteres távolságra helyez el minket a rendszer, úgymond megmásítva, hol is vagyunk valójában. A pontos helymeghatározás (2–3 méteres) mindig elérhető, mivel ez a funkció csak opcionális.

Jegyzetek

Megújul a gyári jegyzetek (MIUI Notes) app is. Csupán egy kattintással készíthetünk gyors feljegyzéseket, vagy gondolattérképet (brain maps). Ezek mellé érkezik a graffiti mód, itt négyféle ecsetstílus közül választhatunk. Lesz A program repertoárját fogja képezni még gyorsírási ablakot a jegyzeteknek (szöveg, kép, linkek stb.). Ezek mindegyike azonnal szinkronizálódik a jegyzetek alkalmazással, lesznek új betűkészletetek, és a kinézete is ráncfelvarrást kap.

MIUI +

A végére hagytam – az általam – legjobbnak tartott dolgot. Ha azt mondom, hogy MI PC Suite, bevillan valami? Nos, itt az utódja! Ami annál is többet tud, mint a régi időkben oly’ kedvelt – és méltatlanul a gyártó által magára hagyott program. Ez még csak béta fázisban kétezik, de az alábbiakat tudja:

  • Mobil értesítések megtekintése, alkalmazások megnyitása
  • Szöveg másolása / beillesztése
  • Képernyőképek megnyitása
  • Weboldalak megtekintése mobiltelefonról

Mindezek mellett a Mi File Manager és a MIUI Notes teljes értékű PC interfésszel fog rendelkezni. Azaz támogatják majd a billentyűzet és az egér használatát, mindezeken túl pedig a felhasználóknak lehetőségük lesz a dokumentumok telefonon történő szerkesztését.

Megjelenési dátum, támogatott eszközök:

A Xiaomi már ma kiadja a MIUI 12.5 zárt bétát a kiválasztott felhasználóknak, a nyilvános béta 2021 január közepétől indul. A béta programban az alábbi eszközök vesznek részt:

  • Xiaomi Mi 10
  • Xiaomi Mi 10 Pro
  • Xiaomi Mi 10Ultra
  • Xiaomi Mi 10 Youth Edition
  • Redmi K30
  • Redmi K30 5G
  • Redmi K30 Pro 5G
  • Redmi K30i 5G
  • Redmi K30S Ultra
  • Redmi K30 Ultra
  • Xiaomi Mi 9
  • Xiaomi Mi 9 SE
  • Xiaomi Mi CC9e
  • Xiaomi Mi CC9 Pro
  • Redmi K20
  • Redmi K20 Pro
  • Redmi 10X 5G
  • Redmi 10X Pro 5G
  • Redmi Note 9 5G
  • Redmi Note 7
  • Redmi Note 7 Pro

Személy szerint nagyon várom az új szoftvert – főleg a MIUI+-t. Érdemes kiemelni a végén, hogy azok se csüggedjenek, akiknek a telefonja nem szerepel a fentebb látható listában, az eszközök köre biztosan bővül majd nemsokára.

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: