Érdekes hír látott napvilágot, ami ismét a környezetvédelemre fekteti a hangsúlyt, de mi is jól járhatunk vele.

Ahogy korábban beszámoltunk róla – ebben a hírben – az EU kötelezné a mobilgyártókat az egység töltőport használatára. Az ötlet nekem nagyon tetszik, amit igazán kiterjeszthetnének az összes eszközre, amivel nem csak a környezetet védenénk, hanem az életünk is könnyebb lenne tőle. A most kiszivárgott tervezet alapján nem állnak meg ennyinél a törvényhozók, a régmúlt egyik alapvető megoldását – a cserélhető akkumulátorokat – is visszahoznák. Pár éve még nem okozott senkinek gondot, hogy az idő múlásával elfáradt telepet a mobiljában egy egyszerű mozdulattal kicserélje, a régit pedig leadja.

Emiatt a telefonok életciklusa nem pár év volt, hanem egy évtized után is használhatóak maradtak. Pont egy pár hete láttam egy működő Nokia 3410-es mobilt egy idős hölgy kezében, ami kedves emlékeket idézett bennem. Csak halkan jegyezném meg, hogy a telefon 2002-ben debütált, így már hivatalosan is nagykorú – és kissé viseltes külcsíne ellenére még tette a dolgát. Ennyi kitérő elég is, térjünk vissza a témánkhoz. Amikor megjelentek az okostelefonok, elindult az unibody kialakítás, amely megakadályozta a hétköznapi felhasználókat abban, hogy pl. egy akkut kicserélhessen a mobilhoz. Helyette elvihette/elviheti a márkaszervizbe, ahol speciális eszközökkel, nem kevés pénzért valósítják meg ezt a folyamatot.

A kikerült infók alapján a törvényjavaslat tartalmazza, hogy az Európai Unióban forgalomba helyezett mobiltelefonokban akár a tulajdonos is képes legyen – külső segítség igénybevétele nélkül – kicserélni az akkumulátort. Ezzel megnövelhető a készülék élettartama és használati ideje, de a javítás/csere költsége is csökkenthető. A javaslat tartalmazza még a nyersanyagok újrahasznosítását is, illetve javaslatot tesz egy csereprogram kidolgozására. Ezt néhány gyártó már alkalmazza – a régebbi telefont egy új vásárlása esetén visszaveszi, és ad bizonyos kedvezményt az új mobil árából. Így a beszolgáltatott eszközök nem a szeméttelepen végzik, hanem szakszerű szétszerelés után egyes komponenseket újra fel tudnak használni – amivel globális szinten is segítenek pl. az illegális bányászat elleni küzdelemben. Ezek a javaslatok akár már márciusban a törvényhozók elé kerülhetnek, akik (jobban) is megismerhetik a részleteket.

Ha akad otthon mobilod, amelyet már nem használsz, és szeretnél tőle környezetkímélő módon megválni, akkor „Passzold vissza tesó!


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: