A technika ugyan nem újdonság – jó pár éve a Samsung is foglalkozott vele, bukás is lett a vége.

Ha valaki emlékszik még a Samsung Galaxy Zoom sorozatára, az nem tegnap vette az első mobilját. A maga nemében egyedülállóak voltak ezek a telefonok, tulajdonképpen egy kompakt fényképezőbe tettek egy mobilt. Viszont ormótlanul nehezek voltak és nagyok egy hagyományos darabhoz képest, az akkujuk üzemideje pedig kész katasztrófa volt.

Éppen most zajlik a Xiaomi Mi Developers Conference (MiDC), ahol számos innovatív megoldást mutat be a cég a nagyérdeműnek. Itt harangozták be az új, mobilokba szánt kamerájukat, amely valódi optikai zoommal rendelkezik. Igen, tudom, hogy most is léteznek zoomos kamerák, azonban ezek fix megoldások, az optika nem mozdul el a helyéről. Szemben a Xiaomi új megoldásával, ahol az objektív kiugrik a telefonból. Az új szenzor emellett akár 300%-kal több fényt képes beereszteni, ez 20%-kal világosabb képeket eredményez. Emellett egy új fejlesztésű rázkódásvédelemmel is ellátták a kamerát, amellyel így élesebb képeket lehet majd készíteni – ez állítólag 20%-kal növeli az élességet.

Az elv ugyanaz, mint egy kompakt gép esetén. Ha fényképet szeretnénk készíteni, akkor az optika előbukkan a házból, ha pedig nem használjuk, visszabújik. A megosztott kis GIF alapján pedig egész jó a reakcióideje, ami elég fontos szempont. Emellett arra is figyelni kell, hogy ez a mechanika elég tartós legyen, elvégre elég sok képet készítenek a felhasználók a mobiljukkal.

A Xiaomi egyelőre nem árulta el, hogy mikor szeretné bevezetni ezt a technológiát, ahogy azt sem, hogy melyik modellben fogunk először találkozni ezzel az új kamerával. Egyes (merész) jóslatok szerint már 2021-ben bemutatásra kerülhet – ezt érdemes fenntartással kezelni. Bár szívesen látnék jövőre egy mobilt, amely ezt a kamerát használja karöltve a kijelző alá rejtett szelfikamerával…

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: