Elfogadta a Parlament a dróntörvényt, ami elég nehéz helyzetbe hozza a tulajokat, az uniós jogszabályokhoz képest elég szigorúra sikerült.

Korábban, pontosabban 2019-ben már írtam róla, miként lehet hazánkban drónt reptetni. Az az írás az akkori szabályok alapján készült – itt megtekinthető – de azóta sok idő telt el, változnak a szabályok, főleg hamarosan! Az Európai Unió jó ideje tervezi, hogy szabályozza a drónok használatát, és most kis halasztással – eredetileg már idén életbe lépett volna – de megérkezett. Elöljáróba annyit, hogy a magyar szabályok szigorúbbak, mint az EU-s, míg ott 250 gramm a határ a játékdrón/drón tekintetében, addig itthon kevesebb, mint a fele lett, pontosan 120 gramm. A szabályozás 2021. január 1-től lép életbe, így lássuk mit érdemes tudni az új évre, ha nem akarunk összetűzésbe kerülni a hatóságokkal.

Bevezették a pilóta nélküli játék légi jármű fogalmát. Ebbe a csoportba a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől maximum 100 méterre eltávolodni képes drónokat jelöli, amely nem rendelkezik adatrögzítő eszközzel*.

Amennyiben a repülő eszköz tömege meghaladja a 120 grammot, légijárműnek minősül. Ezeket a szerkezeteket csak is képzésben részesült, vizsgával rendelkező személy reptetheti. 2021. január 1-jétől kötelező minden pilóta számára a HungaroControl applikáció használata, valamint nemcsak a drón, hanem az üzembentartók nyilvántartásba vétele is.

*ha kamera található az eszközön, hiába könnyebb 120 grammnál, légijárműnek minősül.

A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják majd, azonban a pilóta nélküli játék légi járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba vételi kötelezettség. Fontos kiemelni, hogy lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légi járművet használni, azonban ez a játékdrónokra nem vonatkozik. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli reptetés közlekedési szabálysértésnek minősül.

A szabályozás védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. Magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légijárművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít. A szabály megszegőit maximum 100 millió forintos bírsággal sújtható.

Elmondható, hogy így hazánkban nagyjából ellehetetlenítik a hobbidrónosok tevékenységét. Azt nem tudni, hogy miképp zajlik majd az ellenőrzés, vagy miként tudják ellehetetleníteni a reptetést, ha nem a HungaroControl szoftverét használják. Akadnak még tisztázatlan dolgok, de az biztosra vehető, hogy 2021. január 1-től más világ köszönt a drónozókra.

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: