Az unalmas szöveges üzenetek kora lejárt, beszélgessünk inkább videohívással!

videochat intro

Szöveges üzenetek küldése a hozzátartozóknak lassan évtizedek óta bevált dolog (SMS), de korunkban már egyáltalán nem számít úri huncutságnak a videohívás, melynek segítségével sokkal közelebb kerülhetünk ahhoz a vízióhoz, mint ha ugyanabban a szobában ülnénk azzal, akivel a beszélgetést folytatjuk.

A telefonok és táblagépek modern alkalmazásai lehetővé teszik, hogy ugyanolyan egyszerűvé tegyék a videohívásokat, mintha valaki telefonálna, ennek ma már a megfelelő technikai eszközön kívül csak egyetlen feltétele van: megfelelő sávszélességű és stabil internetkapcsolat mobilnet vagy WiFi segítségével.

videochat intr2

Ha ezek rendelkezésre állnak, akkor hátra is dőlhetünk, mert már csak egyetlen dolog van vissza: megkeresni vagy letölteni az eszközünkhöz passzoló legjobb videochatelő alkalmazást.

De hogy melyik a legjobb megoldás a rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartásra? Ez az igényektől függ. Fontos-e az egyszerű használat? Vagy a magánélet? Vagy olyan programra van szükségünk, ami takarékosan bánik a sávszélességgel? Számos ilyen kitétel lehet, ezért vessünk egy pillantást a kínálatra!

FaceTime

Letöltés: csak iOS

A FaceTime-ról talán már azok is hallottak valahol valamit, akik nem az almás gyártó termékét használják. Ha olyan rokonaink vannak, akik nem mondhatóak okostelefon-specialistáknak, viszont nagy számban iPad vagy iPhone eszközökkel rendelkeznek, akkor a velük való kapcsolattartásra valószínűleg a FaceTime a legjobb videóchat alkalmazás. Használni pofon egyszerű, és további előnye, hogy előtelepítve van az Apple hardverére.

facetime

A FaceTime használata ugyanúgy történik, mintha normál hívást kezdeményeznénk, és így nincs szükség arra, hogy elmerüljünk a beállítások tengerében. Igazából az alkalmazásnak csak egy komoly hátránya van, ezt azonban Apple-megoldás lévén szinte fölösleges is a szemére vetni: csak és kizárólag Apple termékek, azaz iOS/MacOS-t futtató eszközök tudnak egymáshoz kapcsolódni – harmadik féltől származó alkalmazásokat és eszközöket nem vehetünk bele a körbe, tehát ha valaki Androidos telefonnal szeretne részt venni a beszélgetésben, az ilyen módon ki lesz zárva a körből.

Az iPhone X, az iPhone XS vagy az iPhone XS Max készülékekkel a FaceTime beszélgetések extra élményt nyújtanak – ezek a telefonok lehetővé teszik ugyanis az Animoji és a Memoji használatát, amelyek az arcunkat cuki animált avatarokkal helyettesítik.

Skype

Letöltés: iOS / Android

Az eredeti video- és audio chat-mester, a FaceTime-nak is méltó ellenfele iOS felségvizeken, de nagy előnye, hogy platformfüggetlen. Fel kell telepítenünk az alkalmazást, aztán készíteni egy Skype-fiókot vagy Microsoftos bejelentkezést kell használni.

skype

Használható Android-telefonokon, iPhone-on, táblagépeken, laptopokon, Linux- on, Xbox One konzolokon, iPod touchokon és még Windows 10 telefonokon is, egyszóval szinte bármin. Egy családtagnak régi Androidos telefonja van? Természetesen minimális megkötések vannak a verziót illetően, Android OS 6.0 Marshmallow-nak vagy újabbnak kell lennie a Google rendszerének, mivel a korábbi változatok támogatása megszűnt. A Skype alkalmazások közötti videó és hanghívások teljesen ingyenesek, csak aktív netkapcsolatra van szükség. Ha mobil vagy vezetékes telefonszámokat akarunk felhívni, a Skype erre is képes, de szükség lesz egyenlegre.

Google Duo

Letöltés: iOS / Android

A Google nem állt meg egyetlen videobeszélgetési megoldásnál, két alkalmazást is kínál erre a Hangouts és a Duo személyében. Ez kicsit feleslegesnek tűnhet, de mivel a két program jellege valamelyest más, ezért magyarázható a lépés.

Google Duo

Ha a letisztult felületeket részesítjük előnyben, a Duo lesz a mi barátunk. Nyissuk meg az alkalmazást, ezt követően az előlapi kamera segítségével máris az arcunk köszön vissza a kijelzőn, miközben egy görgethető listát is látunk a Google-kapcsolatokról. Válasszunk egyet, és már mehet is a videohívás a  Duoval. Hasonlóan a FaceTime-hoz, a Duo letisztult és egyszerű – de az Apple platformjával ellentétben bármely telefonon használható.

WhatsApp

Letöltés: iOS / Android

Ha WhatsAppot használunk, azt valószínűleg főként az ingyenesen küldhető szöveges üzenetek, illetve képek és animált GIF-ek küldése miatt tesszük, ugyanakkor nem elhanyagolhatóak az app videos képességei, mivel titkosított hívásokat is kínál.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy bármelyik WhatsApp üzenetoldalon megnyomjuk a képernyő felső részén található videokamera ikont, és ez ezzel megkezdjük a videohívást – ennyi!

whatsapp

Több ember felvehető a videohívásba, így lényegében konferenciabeszélgetés is kialakítható (annyi megkötéssel, hogy legfeljebb négy eszköz vehet részt ugyanabban a csevegésben).

A WhatsApp is kiváló választás, főleg akkor, ha kevesebb adatot szeretnénk elhasználni, pláne abban a tekintetben, hogy a videohívások apasztják csak igazán az adatforgalmunk egyenlegét. A takarékos mód beállításához lépjünk be a WhatsApp beállítások menüjébe, azon belül keressük meg az „Adat- és tárhelyfelhasználás” opciót, majd jelöljük be az „Alacsony adathasználat” menüpontot – így az alkalmazás mobilkapcsolat esetén sokkal kisebb sávszélességet fog igénybe venni (a Wi-Fi-t nem érinti).

Signal

Letöltés: iOS / Android

A Signalt széles körben tekintik az egyik legbiztonságosabb privát üzenetküldő alkalmazásnak. Ez nagyrészt a Signal társalapítója, Moxie Marlinspike által kifejlesztett biztonsági protokollnak köszönhető – ami olyan szintű, hogy más alkalmazások is átvették, például a WhatsApp.

signal

Ez azt jelenti, hogy a WhatsApp van olyan jó, mint a Signal a privát szférát tekintve? Sajnos nem. A Signal nem gyűjt metaadatokat úgy, mint a WhatsApp, ami rögzíti, hogy mely kontaktokkal léptünk kapcsolatba, és hogy mikor.

Ha számunkra fontos, hogy ne legyen ilyen arányú adatgyűjtés, akkor a Signal a legjobb üzenetküldő alkalmazás, ami szóba jöhet.

Facebook

Letöltés: iOS / Android

Több mint kétmilliárd ember használja a Facebookot, így elég jó esély van arra, hogy a családunk legtöbb tagja is benne van ebben a létszámban. A videohívás indításához csak meg kell keresnünk a videokamera gombját bármelyik üzenetküldő képernyőn, legyen az akár egy webböngésző ablaka vagy a Facebook Messenger alkalmazás. Ez az egyik legegyszerűbb videocsevegési megoldás, különösen, ha a hozzátartozóink nem rutinos videocsevegők, hanem csak most ismerkednek a szolgáltatással.

facebook

A Facebook is alkalmas videocsevegésre nagy csoportok között – akár 50 ember is csatlakozhat ugyanarra a beszélgetésre, így hatalmas családi összejöveteleket is tarthatunk az éterben, aminek köszönhetően – bár sosem tud egyenértékű lenni a személyes jelenléttel – akkor is összeköthetjük a rokonságot, ha szét vannak szóródva a világban.

Forrás: techradar