A 2020-as év nagy meglepetéseket tartogat számunkra, és már a CES-en is eláll a lélegzetünk néhány megoldástól.

OnePlusConceptOne 01

Az OnePlus is kilátogat a Las-Vegasi show-ra, és élőben is megcsodálhatjuk a már netre kikerült újításukat. Ez nem más, mint a „láthatatlan” kamera – amely a hátlapra kerül. A minap a gyártó egy kis kedvcsináló videót rakott ki, amely egy részén a telefon három hátlapi kamerái nem látszódtak, majd a következő másodpercben megjelentek.

Ezt a varázslatot színváltó üvegtechnológiával képesek elérni. A Wired exkluzív történetéből kiderül, hogy a technológia valójában elektrokromatikus üveget használ. Ezt a speciális üvegtípus átlátszatlanról átlátszóra vált, amint az üveg feszültséget kap. Ezt a technológiát nem ők fejlesztették ki, például néhány luxusautóban (napfénytető előállítására használják), valamint épületeknél is alkalmazzák, ahol falakként vagy ablakokként van jelen ez a megoldás. Az OnePlus most a McLaren segítségével hozza telefonokhoz.

A OnePlus Concept One a hátlap egy részét ezzel az üveggel borítja, pontosan a telefon hátsó kameráinak elfedésére. Így első pillanatra úgy tűnhet, hogy a telefon nem rendelkezik kamerával a hátlapon, de a kamera alkalmazás elindításával – vagy olyan esetben, amikor a hátlapi kamerák működésbe lépnek – az üveg áramot kap, így átlátszóvá válik az ezzel fedett rész.

OnePlusConceptOne 02

Ez nem egy könnyű feladat, így a mérnököknek szembe kellett nézni pár megoldandó problémával. Az első a sebesség volt (átlátszóból – átlátszatlanba), hogy senkinek ne kelljen hosszú ideig várni, amíg használhatja a kamerákat. Ezt megoldották, így kevesebb, mint egy másodperc alatt megy végbe a művelet, hogy ne maradhassunk le esetleg egy fontos pillanat megörökítésének lehetőségéről sem. Következett az energiafogyasztás kérdése: Ehhez a „trükkhöz” áramra van szüksége a szerkezetnek, ami eléggé véges egy mobiltelefonnál. A gyártó ígérete szerint ezt a „problémát” is abszolválták, az üzemidőre nem (nagyon) lesz hatással ez a funkció. Kihívást jelentett még a telefon vastagsága, elvégre az elektrokromatikus üveghez egy másik anyagot is hozzá kellett adni ahhoz, hogy a hátlapra tudják tenni. Azt nem árulták el, hogy ez milyen anyag (vegyület lenne), de azt elárulta, hogy a így +0,1 milliméterrel lett vastagabb a ház – ami észrevehetetlen növekedés. Az utolsó – és egyik legfontosabb akadály a megbízhatóság kérdése. Senki nem szeretné, ha megvétel után hónapokkal, esetleg egy-két év múlva a hátlapi kamerák használhatatlanok lennének ezen újítás miatt. Állítólag sikerült ezt a hibalehetőséget kiküszöbölniük, így ez a része a telefonnak csak évek alatt romolhat el – reméljük így is lesz. A OnePlus Concept One állítólag ugyanazokkal a hátsó kamerákkal rendelkezik majd, mint a OnePlus 7T Pro McLaren Edition. Ez azt jelenti, hogy a főkamera egy 48 megapixeles egység lesz, amelyhez egy 8 megapixeles nagy látószögű, és egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű szenzor egészít ki.

OnePlusConceptOne 03

A végén fontos kiemelni, hogy ez egy koncepciótelefon, így eléggé korlátozott mennyiségben fogják árulni – természetesen igen borsos áron. A tömegtermelés várat magára, illetve az is kérdés, hogy más gyártó esetleg lát-e benne fantáziát, és elkezd ezzel a technológiával kísérletezni a jövőben. Ti mit szólnátok egy „kameráktól megfosztott” készülékhez? Vennétek ilyet, vagy inkább maradnátok a mostani kialakítások valamelyikénél?

Forrás: GizmoChina


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: