A gyártóknak problémát okoz, hogy hova tegyék az előlapi kamerát egy keret nélküli telefonon. A kínaiak megoldották!

bluboo s2 1

 

Elsőre egész furcsák megoldással álltak elő a Bluboo mérnökei az S2 nevű telefonon. Hogy megértsük miről is van szó egy videót is mellékeltek, ám mielőtt megnézzük járjuk körül röviden a hardvert.

bluboo s2 2

A telefon egy remek középkategóriás készülék, aminek központi egysége a MediaTek Helio P23, ami a cég alsó-középkategóriás, multimédiára kihegyezett, nyolcmagos processzorral szerelt egysége. A telefonban 4 GB memóriát és 64 GB háttértárat pakoltak, ami a mai mezőnyben teljesen megfelelő választásnak tűnik. Ha azonban ez nem lenne elég, akkor megvehetjük a mobilt 6+128 GB-al is, ezek az adatok pedig már inkább a felső kategóriára jellemzőek. Az akkumulátor 4200 mAh kapacitású, vagyis kicsit átlag feletti.

 bluboo s2 3

Most akkor beszéljünk kicsit a kameráról! Napjainkban a telefonok tervezésénél az egyik legnagyobb kérdés, hogy hova tegyék az előlapi szenzorokat és a kamerát. Pontosabban a szenzorok még hagyján, ezt már megoldották, de a kamera nem csak az előlapon látszó optikából, hanem a mögötte lévő elektronikából és szenzorból is áll, ezeknek pedig hely kell. Erre találta ki az Apple a notchnak nevezett kijelzőbe benyúló félszigetet, ami valljuk be, meglehetősen nagy marhaság volt. Sajnos erre a vonatra sok más gyártó is felült (most például az ASUS 🙁  ), de a Bluboo nem. Ők kitaláltak valami egészen egyedi dolgot, ami elméletben jól hangzik, a képek és a videók alapján működőképes, de hogy a gyakorlatban mennyire válik be, az csak használat közben fog kiderülni.

 

A megoldás lényege, hogy nincs külön elő és hátlapi kamera. Egy darab 21 megapixeles fényképezőt kapott a telefon, ami becsukott állapotban a szokásos helyen a hátlapon van, ám ha kinyitjuk, akkor szelfi kamera lesz belőle. A dolognak több előnye is van. Az egyik, hogy lehet valóban keret nélküli a kijelző, a másik, hogy ezzel a módszerrel az önarcképeket is 21 megapixeles fényképezővel készíthetjük.

bluboo s2 4