A Samsung nagy bemutatója a nyakunkon van, és új érdekes fícsörre derült fény.

SamsungGalaxy 01

Február 11-én lehull a lepel (hivatalosan is) a Samsung csúcskészülékeiről. A telefonok formája sohasem tetszett (a Samsung felirat kiváltképp), de az UI-tól is a frász kerülget. Persze ez a személyes véleményem, soha senkit nem beszélek le a márkáról – a monitorjaikat bezzeg szeretem. Ennyi kitérő után térjünk vissza a mobilokra. Az S20 széria három tagot számlál, nevezetesen az S20 5G-t, az S20+ 5G-t, és az Ultra 5G-t. Mindhárom készülék kinézete megegyezik, és persze rengeteg műszaki tartalom is. Ami közös bennük, az az elöl-hátul Gorilla Glass 6-os védelem, a rozsdamentes acél keret, az AMOLED kijelző, amely felbontását tekintve 1440 x 3200 pixel. A megjelenítő támogatja a HDR 10+-t, a képfrissítése 120 Hz, és az ujjlenyomat-olvasó is alatta található. A szenzorszigetet itt is leváltotta a kameralyuk, amelybe a szfelfikamera került. A család IP68-as minősítéssel rendelkezik, így 30 percig képes elviselni a vizet maximum 1,5 méteres mélységig. A meghajtásról az Exynos 990 processzor felel (az USA Qualcomm Snapdragon 865-tel kapja), míg a memóriából 12 GB, tárhelyből pedig 128 GB áll rendelkezésre. Adott a Wi-Fi, amely dual-bandes, és támogatja az összes szabványt (a/b/g/n/ac/ax). A helyzet meghatározásért az A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO műholdak felelnek, a Bluetooth pedig 5.0-ás. Mindhárom modell támogatja az NFC-t, de a rádió csak az USA és Kanada területén működik. Jack csatlakozót ne is keressünk, de az USB Type-C adott, amely 3.1-es szabványú. Ezeken felül közös pont még a 45 W-os gyorstöltés, a 15 W-os Qi töltés, valamint a 9 W-os fordított töltés. Majdnem kimaradt – ha valakinek a nevekből nem lenne kézenfekvő – hogy mindhárom telefon 5G képes, valamint a DeX támogatás, amivel „asztali gépet” varázsolhatsz a mobilból. A közös pontok után most jöjjenek a különbségek.

SamsungGalaxy 02

Galaxy S20 5G

Ez a család legkisebb telefonja minden szempontból. A mérete 152 x 68 x 7,9 milliméter, amelyhez 164 grammos tömeg társul. A kijelző mérete itt 6.2”-os méretű lett, az előlapi kamera pedig 10 megapixel felbontással rendelkezik. A hátlapon a legkevesebb egységet ez a modell birtokolja, szám szerint hármat. Adott a 12 megapixeles szenzor, amelyet a 64 megapixeles tele lencse követ 3x-os optikai zoommal, a sort a 12 megapixeles nagy látószögű egység zárja. Az akkumulátor kapacitása itt 4000 mAh.

Galaxy S20+ 5G

Ennek a modellnek a mérete már 162 x 74 x 7,8 milliméterre nőtt, a tömege pedig 188 gramm lett. A kijelző is meghízott kissé, itt már 6,7 inchen terpeszkedik a tartalom. A kamerák ugyan maradtak – elöl 10 megapixeles, míg hátul 12 + 64 + 12 megapixelesek – azonban a hátlapra egy TOF 3D szenzor is felkerült. Az energiát itt egy 4500 mAh-ás egység szolgáltatja.

Galaxy S20 Ultra 5G

A nevéhez hűen ez lett a legnagyobb mobil a családban, minden szempontból. A fizikai kiterjedése már 167 x 76 x 8,8 milliméter, amihez 221 grammos tömeg társul. Az előlapon itt egy 6,9”-es megjelenítő terpeszkedik, az előlapi kamera felbontása pedig 40 megapixelre nőtt. A hátlapon az elsődleges szenzor már 108 megapixeles (ugyanez működik a Mi Note 10-ben is), amit egy 48 megapixeles tele lencse követ 10x optikai zoom-mal. Ezeket egy 12 megapixeles nagy látószögű egység követ, a sort pedig egy TOF 3D kamera zárja. Ennél a modellnél a 16 + 128 GB memória/tárhely opció mellett elérhető a 16 GB RAM és 512 GB tárhely is, akinek nem lenne elég az alapkiépítés. A nagyobb mérethez nagyobb akkumulátor is dukál, így itt kereken 5000 mAh-val ga(rá)zdálkodhatunk.

SamsungGalaxy 03

Most jöjjön az új funkció, amit a címben is említettem. Szerencsére nem arról van szó, hogy az előlapi- és hátlapi kamerák egyszerre készítenek képet (videót), hanem a hátoldalon lévő egységekre vonatkozik csak ez a funkció. A neve „Gyors felvétel”, ami tulajdonképpen azt takarja, hogy mindhárom kamera egy időben készít képet vagy videót, és a galériából kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetsző alkotást. Ugyan nem a Samsung találta fel a spanyolviaszt – az LG V40 is képes volt 2018-ban ilyen felvételekre „Triple Shot” néven – de külső fejlesztőknek is vannak hasonlatos programjai. Mindenesetre ez a funkció sokszor jöhet jól, mert ha szeretnénk többféle képet egy témában, nem kell háromszor is exponálni – és közben a kamerák között váltogatni. Ha másért nem is, de ezért a funkcióért várom a megjelenését a telefonoknak.


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!facebook button final

Vásárlási segédlet: