Ez tényleg az egyik legjobb stabilizátor a piacon, és ennyiért mondhatni a hülyének is megéri…

Ha még az Osmo stabilizátorokról nem is hallottál, a DJI-ról szintre 100%, hogy igen. Ha máshonnan nem is, akkor a drónjairól ismerős lehet, mivel ezekkel a szerkezetekkel robbantak be a köztudatba, és gyalulták le a piacot. Profi cég, minőségi cuccokat gyártanak, ennek megfelelően nem is a filléres kategória, de valamit valamiért. A DJI Osmo Mobile 2 nem a legújabb termékük, de mivel ezek időtállóak, és nincs akkora fejlődés évről évre, nincs akkora jelentősége.
Ha emlékszel, nem is olyan régen dobtam össze egy válogatást a gimbalokról, de ez nem szerepelt benne. Egyszerűen azért, mert akkor drága volt, de jelenleg annyit kérnek érte, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül.

A mérete 95 × 113 × 72 milliméter, míg a tömege 485 gramm. Háromtengelyes a szerkezet, így minden irányban képes elmozdulni, a felvétel rázkódásmentes lesz. Kompatibilis minden 58,6 – 85 milliméter közötti szélességű mobillal, a maximális terhelhetősége pedig 240 gramm. A stabilizátor portré vagy fekvő módban is használható, ezt a hátulján lévő nagy tekerő kicsavarásával tudjuk állítani. Ugyan tripoddá (állvánnyá) nem alakítható ez a modell, azonban a szár végén helyet kapott egy ¼-es menet, így más állványra könnyen rögzíthetjük. A markolatban találjuk az energiaellátásért felelős akkumulátort, ennek kapacitása 2600 mAh. Ideális körülmények között ezzel 15 órás működési idő érhető el, míg a töltés 2 órát vesz igénybe. A mobillal Bluetooth 4-es kapcsolattal képes kommunikálni, természetesen a kapcsolat kevés energiát emészt fel mindkét készülék esetében. Plusz pont, hogy a markolat hátuljában kapunk egy extra USB portot, ezáltal a mobil is tölthető – bár a használat és egy töltés hamar lemeríti az akkuját.

A szabilizátor összesen négy gombbal rendelkezik, amivel a funkciók egy része érhető el:

  • zoom – értelemszerűen a mobillal lehet zoomolni
  • joystick – ennek segítségével forgathatjuk telefont, vagy videózás közben el szeretnénk fordítani a stabilizátort. A fokozatokat is érzékeli, így tudunk vele gyorsabban és lassabban is fordulni.
  • felvevő gomb – ez is egyértelmű, ezzel lehet elindítani/leállítani a felvételt, de ha lenyomva tartjuk, abban az esetben videózás közben lehetőségünk van fotósorozatot készíteni
  • multifunkciós (M) gomb – fő funkciója a ki/bekapcsolása a gimbalnak. Emellett válthatunk vele az üzemmódjok között, amely fix vagy mozgáskövetés. Fix esetben megpróbálja egy ponton tartani a telefont a stabilizátor, míg mozgáskövetésnél, ha fordulunk, akkor lassan fordul a kamera is.

Alapból – ugye, ha csak párosítottuk a mobillal – ennyire képes a szerkezet. Viszont szoftverrel még több lehetőségünk adódik, ehhez a gyártó által kiadott DJI GO nevű app kell.

Az olyan alap dolgokat, mint a kamerák közötti váltás (elő- vagy hátlapi) nem is kell említeni, ezt minden ilyen szerkezet tudja. Fényképezésnél viszont ott van a panorámamód, amelyből háromféle opció is adott. Az első a sorban egy „széles látószögű” opció (90 -100o), ekkor 9 fotót készít a gimbal, 3 sorban 3 fotó készül összeillesztésre. A következő opciónál már 15 fotó készül, ennél 180o-os lesz a panorámakép, itt 3 sorban készül 5-5 kép. A harmadik mód már 27 fotót gyúr egybe egy panorámaképpé. Ezek mellett adott még a „Long Exposure” mód, ahol is hosszú expozíciót szimulál a gép, valamint a „Lighttrail” mód, ez egyfajta timelapse lenne.
Mozgóképnél is akad pár érdekesség. Az alap videókészítés itt is adott, de képes a célkövetésre vagy lassított felvétel készítésére az Osmo Mobile 2, valamint timelapsek közül szintén háromfélét ismer. A simát nem ecsetelném, de adott még emellett a Hyperlapse és a Motionlapse is – ezek kicsit különlegesebbek. Előbbit akkor szeretik használni, ha közben mozgunk a kamerával, míg utóbbi lényege abban merül ki, hogy a timelapse felvétel közben a gimbal egy előre beállított utat jár be. Ezekkel az effektekkel szép, érdekes felvételek készíthetőek – akit jobban érdekelnek, keressen rá YouTube-on ilyen videókra. Mindezeken túl akár élőben is kilőhetjük a felvételt a netre, a vloggerek nagy örömére.

Annyira belemerültem a képességekbe, hogy egy-két fontos infót majdnem el is felejtettem, amik mellett azért nem mehetünk el szó nélkül. Ez pedig a gimbal mozgása, az elfordulás az X-Y-Z tengelyen lehetséges, azaz 3 tengelyes. A gördülés (pan) ±170°-ban lehetséges, míg a döntés (roll) -90° – +70° között, a pásztázás (tilt) ±170°-ban. A sebessége a stabilizátornak maximum 120°/s lehet, így a nagyon gyors mozgást is képes lekövetni.

Leírás
GyártóDJI
ModellOM170
NévOSMO Mobile 2
Méret295 × 113 × 72 milliméter
Tömeg485 gramm
Akkumulátor2600 mAh
Működési idő15 óra
Töltési idő2 óra
Bluetooth4.0 LE
Kompatibilis mobiltelefonokmaximális tömeg: 240 gramm

szélesség: 58,6 – 85 milliméter

támogatott operációs rendszer: Android, iOS

Funkciókzoom
kamera távoli vezérlése
panoráma mód (3 féle)
timelapse
Hyperlapse
Motionlapse
hosszú záridős kép
Elfordulásgördülés (pan): ±170°
döntés (roll): -90° – +70°
pásztázás (tilt): ±170°-
Sebességmaximum 120°/s

A név kötelez, a DJI garancia a jó minőségre, ami most (jó értelemben) brutális árral társul. Alapból az ilyen cuccokért simán elkérnek alsó hangon 40-50 ezer forintot. A Banggoodnál viszont most majdcsak féláron szerezhető be, de csak január 18-ig! Ami azt jelenti, hogy 69,9$-ért (~20 960 Ft) vesztegetik, a szállítása – EU Prioirity Line esetén – pedig 8,01 $(~2 400 Ft). A vásárláshoz kattints az alábbi linkre:

DJI Osmo Mobile 2 kézi stabilizátor

facebook button final


Ne feledkezzetek meg róla, hogy vásárlás előtt keressetek meg minket, hogy megnézzük, hol kapható a kiszemelt termék a legolcsóbban, esetleg kuponnal egybekötve. Kövessétek Facebook oldalunkat és keressetek minket privát üzenetben! Csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz is, és kérdezzetek tőlünk bátran!

Vásárlási segédlet: