Sokan vannak, akik használják példának okáért az Adobe termékeit, legyen szó munkáról, vagy szórakozásról. Én is előszeretettel dolgozom Photoshopban vagy Illustratorban – Lightroomban is, de ez most nem ide tartozik – és sokszor meggyűlt a bajom az egérrel, amikor nagy pontossággal kell(ett) dolgoznom. Jelenleg egy kompromisszumos megoldásként egy gamer egeret használok, aminek az érzékenysége állítható, így pontosabban tudok dolgozni, de őszintén megvallva ez sem az igazi. Akik hasonló hobbinak hódolnak – akik ezzel keresik kenyerüket, azoknak értelemszerűen ennél komolyabb felszerelésre van szüksége – nekik ajánlanék nem is egy, hanem egyből két remek digitalizáló táblát.

weikk 01

Vágjunk is bele, az első alanyt a gyártó VEIKK S640 névre keresztelte, kialakítását és tudását tekintve az egyszerűbb digitalizáló táblák csoportjába tartozik. Külsőre semmi extrát nem vehetünk észre, színe fekete, mérete pedig 217 x 130 x 2 mm, ehhez társul 183 grammos tömeg. Méreteiből adódóan nem less gond a szállításával, így bárhová magunkkal vihetjük és használhatjuk, akár az összecsukott állapotú  laptopban is. Maga az aktív felület, amin dolgozhatunk 101,6 x 152,4 milliméteres, így kis helyet foglal el, de használhatóság szempontjából elegendő. A munkafelület 5080 LPI felbontású – ez az érték mutatja meg, hogy hány digitális vonal illeszkedik a képernyőhöz, itt olyan felbontási vonalak vannak, amelyekre rajzolva érzékelik a ceruza csúcsát – valamint 230 RPS-sel üzemel. Ez az érték, az RPS (Report rate Speed) azt mutatja meg, hogy másodpercenként hányszor küldi el a “tábla” az érintőceruza helyzetéről és a  nyomás erősségéről az adatokat a számítógépre.

weikk 02

Ezeket az adatokat USB-n kersztül kerülnek továbbításra, így a használt program pontosan tudja, hogy hol van a ceruza a munkaterületen, mennyi nyomást gyakorol rá, és milyen gyorsan mozog, így segítve a precíz munkavégzésben. De mindez mit sem ér, mivel az eszköz a toll nélkül nem használható, ennek mérete 150 x 11 milliméteres, és 8192 különböző nyomásérzékenységi ponttal rendelkezik. Szerencsére itt nincs szükség semmilyen akkumulátorra, egyedül a táblát kell csatlakoztatni számítógéphez/laptophoz az USB porton keresztül. Maga az eszköz kompatibilis a Windows és Mac rendszerekkel is, a programok támogatottsága elég széleskörű, többek között kiválóan használható az Adobe Photoshop, Photoshop CC, Illustrator, a 3D Max, az Autodesk Sketchbook, a Corel Painter, az Autodesk Maya, a Pixologic, a ZBrush, és egyéb programokkal is. Nagyszerű segítség lehet azoknak, akik megelégednek egy egyszerűbb digitalizáló táblával, és nem akarnak túl mélyen a zsebükbe nyúlni. Mindezért 32,31 $-t (9 080 Ft) kérnek el, ami nem tekinthető magas árnak, és ha használni is szeretnénk, ennyit simán megér. 

weikk 03

Technikai paraméterek:

  • Mérete: 217 x 130 x 2 mm
  • Tömege: 183 gramm
  • Aktív terület: 150 x 110 mm
  • Nyomásérzékenység: 8192
  • Jelentési sebesség: 230 RPS
  • Felbontás: 5080 LPI
  • Interfész: Micro USB
  • Akkumulátor nélküli toll (mérete: 150 x 11 mm)
  • Kompatibilitás: Windows, Macintosh

Ugee 01

A második eszköz már jóval komolyabb kategóriát képvisel, a becses neve UGEE UG – 1910B lett, és ez már nem egy egyszerű digitalizáló table, hanem egy 19”-os érintésérzékeny képernyő, amit már a professzionálisabb felhasználási területekre szánt a gyártója. Ez tulajdonképpen egy másodlagos monitor – mindenképpen össze kell kötni laptoppal/számítógéppel, önmagában nem használható. A fizikai méretét tekintve 51 x 16,5 x 43 cm-es, a tömege 4 372 gramm, így elmondható, hogy van benne anyag, és cask fekete színben érhető el. Kávája – mai szemmel nézve – kissé vaskosnak mondható, amit csak a job oldalt alul elhelyezett 5 gomb tör meg, valamint a gyártó neve középen. A lábak robosztusak, amire szükség is van, mert ezt a kijelzőt nem csak nézni fogjuk, ezekből  az elsők fixen vannak, a hátsókkal pedig a megfelelő szögbe állíthatjuk a dőlésszöget. A szükséges csatlakozók a hátoldalon találhatóak meg, itt kapott helyet egy USB port, az áramellátáshoz szükséges csatoló, egy VGA és egy DVI port. A repertoárból kissé hiányolom a DVI kábelt, de figyelembe véve, hogy a hangok megszólaltatása nem lehetséges rajta, így (részben) értem is a döntést. Maga a képernyő egy nyomásérzékeny filmréteggel van bevonva – ezt egy keményítési eljárásnak is alávetették, aminek hála nemcsak a hőt- a kopást- és a korróziót bírja, hanem valósághűbb érintés érzetet is biztosít.

Ugee 02

Az előző eszközhöz hasonlóan ez is egy tollal használható, itt viszont már akkumulátorral rendelkezik az “íróeszköz”, ami 2048 féle nyomásérzékenységet képes megkülönböztetni. A munkafelület szintén 5080 LPI felbontású, a Report rate Speed-ről sajnos nincs megbízható információ, de gyanítom, hogy simán 200 fölött van az értéke – ez el is várható tőle. A ma használatos operációs rendszerekkel kompatibilis, minimum Windows XP vagy Mac OS 10.4 kell a használathoz, szerintem ezzel nem lesz gondja senkinek. A csomagban a monitor mellett kapunk hozzá adapter és tápkábelt, egy P50S tollat 8 pótheggyel, töltőt, kábelt és tartót a tollhoz, egy telepítő CD-t, angol felhasználói kézikönyvet, és egy VGA kábelt. Tartozékokkal bőségesen ellátnak, így ezzel azonnal használatba is vehetjük a készüléket. A támogatott szoftverek tárháza itt is bőséges, a legnépszerűbb alkalmazások nem hiányoznak a repertoárból, így az Adobe termékei, a GIMP, az Autodesk Sketchbook, stb. Ennek az eszköznek az ára nem filléres, természetesen nem is várható el, hogy fillérekért adják. Itt már mélyebben a zsebünkbe kell nyúni, pontosan 367,58$ (103 290 Ft) az ára, de ár/érték arányba ez is nagyon jónak mondható.

Ugee 03

Technikai paraméterek:

  • Márka: Ugee 
  • Modell: UG – 1910B
  • Mérete: 51 x 16,5 x 43 cm
  • Tömege: 4,37 kilogramm
  • Kijelző mérete: 19”
  • Kijelző felbontása: 1400 x 900 pixel
  • Nyomásérzékenység: 2 048
  • Felbontás: 5080 LPI
  • Csatlakozók: DVI, VGA
  • Kapacitív toll
  • Kompatibilitás: Windows Xp vagy Mac OSX 10.4

 

Az értékeléseket figyelembe véve mindkét eszköz megállja a helyét, természetesen a maga kategóriájában. Összehasonlítani nincs értelme – és nem is lehet – a két készüléket, de elmondható, hogy aki sokat dolgozik a grafikai programokkal, azoknak nagy hasznára válhatnak, és rendkívüli mértékben megkönnyítheti a munkáját. Személy szerint is jó ideje szemezek a digitalizáló táblákkal, és a Veikk-en elgondolkoztam, megéri az árát – az Ugee-t nem tudnám kihasználni.

Amennyiben szeretnéd megvásárolni valamelyiket, kattints a linkre:

VEIKK S640 – 32,31 $ (~ 9 080 Ft)

UGEE UG – 1910B – 367,58$ (~ 103 290 Ft)

Vásárlási segédlet:

Így vásárolj a nagyobb kínai áruházakban

Amikor a szorgos kínaiak is pihennek egy kicsit